Tartja magát a forint a tegnapi erősödés után

Hírek2022. márc. 14.Sz.A.

A hétfő kora reggeli 382-es szintről 374 forint alá erősödött tegnap a forint, és ma reggel is a 373-374-es szint környékén oldalaz. Tegnap a nyugat-európai tőzsdéken javult a befektetői hangulat, a vezető tőzsdék emelkedtek.

Jelentősen erősödött tegnap a forint árfolyama: a kora reggeli 382-es szintről 373,5 forintra nőtt a jegyzése az euróval szemben a délutáni órákra, az amerikai dollár-forint kurzus a 340,5-ös szintet érte el.

A forint ma reggel is tartja a tegnapi szintet: 373-374 forint között alakult ma reggel a forint-euró árfolyam.

A nyugat-európai tőzsdeindexek tegnap emelkedtek a javuló nemzetközi befektetői hangulatban.

Leginkább a nagybankok részvényeinek jegyzése került ma feljebb, a német DAX index több mint két százalékkal emelkedett, a leginkább a Volkswagen és a Porsche részvényei drágultak.

Az észak-amerikai piacok pluszban kezdték a kereskedést, majd elfogyott a lendület, záráskor minimálisan lejjebb kerültek az indexek.

A távol-keleti tőzsdéken vegyes a kép: az omikron variáns megjelenése miatti lezárásokat követően sokat estek a kínai tőzsdék.

Az olaj ára hétfő délutánig hét százalékot esett, a WTI nyersolaj hordónkénti ára 101 dollár, így az elmúlt öt napban 16 százalékos csökkenésnél tart.

A földgáz ára is mérséklődött hétfőn.

A jobb piaci hangulat hátterében az orosz-ukrán béketárgyalásokhoz fűzött remények felerősödése, és a Fed március 16-i várható kamatemelése állhatott.

Elemzők többsége szerint 25 bázispontos emelést hajthat végre a Fed. Korábban 50 bázisponttal kalkuláltak, de az olajárak mérséklődése kisebb mértékben növeli az inflációs kockázatokat.

Az Egyesült Államokban februárban 7,9 százalékra emelkedett az infláció, ami 40 éve nem látott szint. Mindezt tetézi, hogy az orosz-ukrán háború miatt jelentősen nőttek az energiaárak.