Sokkot kapott a magyar ipari termelés áprilisban

Hírek2020. jún. 12.MTI

Áprilisban az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 36,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az előző hónaphoz képest 30,5 százalékkal visszaesett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisában jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása. A gyárak átmeneti teljes vagy részleges leállása miatt a járműgyártás termelése kiugró mértékben, ötödére, 79,5 százalékkal esett. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása csak kisebb mértékben, 7,9 százalékkal szűkült, a gyógyszergyártás termelése viszont közel ötödével, 19,4 százalékkal bővült.

Az iparon belül a feldolgozóipar termelése 38,2 százalékkal, az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 4,4 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 43,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A járműgyártás kivitele kiugróan, 77,2 százalékkal, míg a 19 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 23,1 százalékkal esett vissza.