SolarEdge inverter kisokos: a legfontosabb tudnivalók

Hírek2021. jan. 19.Növekedés.hu

A smart szó nagyon divatos manapság. A telefontól kezdve a TV-n át akár az egész lakásunk lehet “okos”. És nem véletlenül: a jól követhető és összeköthető eszközök valóban megkönnyíthetik az életünket. Nincs ez másképp a napelemes rendszerekkel sem: ezek is lehetnek okosak, méghozzá az inverternek köszönhetően.

Miért legyen okos a napelem rendszer, mi az okos napelem rendszer ára?

A hagyományos napelemes rendszer technikai háttere szerint kötött rendszer. Ez az alapvető működési elv képes arra, hogy a fotonokból megtermelt egyenáramot váltóárammá tudja alakítani. És mire jó a váltóáram? Számunkra mindenre: ilyen típusú áramot használunk a háztartásunkban. Azonban a kötött rendszer azt is jelenti, hogy a rendszer csak annyira jó, amennyire a “leggyengébb láncszem” benne. Vagyis, ha egy hagyományos napelem rendszer egyik része meghibásodik vagy gyengébben termel (legyen szó mindössze egy falevélről vagy madárpiszokról), az összes napelemes panel teljesítménye romlani fog.

Tehát, ha egy tíz paneles rendszerben az egyik panel csak 60%-on működik, akkor az összes többi napelem is csak 60%-on működik majd.

Erre a potenciális hibára nyújt megoldást az okos napelemes rendszer. Itt a panel és az inverter mellett találunk egy ún. teljesítményoptimalizálót is. Ezekben pedig szenzorok vannak, amelyek érzékelik az egyes panelek hibáit. És ha ilyen van, azt a renitens cellát “okosan” kikerüli.

Az okos napelem rendszer ár meghatározó tényezője az optimalizáló, amit minden egyes panelre szükséges felhelyezni így a napelem rendszer ára jóval magasabb lesz, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy később térülne meg, sőt, mivel a rendszert nagyobb teljesítményen képes kihasználni a teljes napelem rendszer ára végső soron mondhatni olcsóbb lesz.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a SolarEdge inverternek?

A teljesítményoptimalizálónak más funkciója is van, amelyet még nem említettünk. Ez még abban is a napelemes rendszerünk segítségére lesz, hogy a teljesítményt növelje. A SolarEdge inverterrel átlagosan 5-25%-nyi teljesítménynövekedés érhető el a körülményektől függően.

Szintén előnye az okosinverternek, hogy remekül kezeli a vegyes tájolású napelemsztringeket, és akkor is nagyobb esélyünk van optimális teljesítményt elérni, ha a körülmények nem ideálisak. Kitűnő teljesítményre számíthatunk tagolt tető, több tetősík, állandó és mozgó árnyékokkal is.

A SolarEdge inverter beépített távfelügyeleti rendszerrel is rendelkezik, így könnyű utánajárni az aktuális energiatermelésnek. Így láthatóvá válik napi, heti, évi, stb. bontásban is a teljesítmény. A SolarEdge inverter emellett “össze tudja hozni” az eltérő típusú és teljesítményű napelempaneleket is.

Az okos napelemes rendszer egyik hátránya a magasabb ár. Mivel minden egyes napelempanelhez csatlakoztatni kell a teljesítményt optimalizáló modulokat, a bekerülési költsége és így a megtérülési ideje is magasabb.

A Solarzone egész Magyarországon telepít napelemes rendszereket, céljuk pedig az, hogy a lehető leghatékonyabb és legmodernebb rendszereket a legalacsonyabb áron juttassák el ügyfeleikhez.

Mi a helyzet a garanciával?

A gyártó, a SolarEdge 12 év garanciát ad az invertereire. Azonban ennek több mint kétszeresét, 25 évet ígér az optimalizáló modulokra.