Startol a STAT WARS és a STAT WARS UNI verseny

Hírek2024. szept. 16.Növekedés.hu

Már lehet nevezni a KSH országos statisztikai versenyeire.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén is meghirdeti a középiskolások számára a STAT WARS, a felsőoktatásban tanulók részére pedig a STAT WARS UNI országos statisztikai csapatversenyeket. A vetélkedő célja a statisztikai kultúra terjesztése a fiatalok körében.

Mindkét versenyre 2024. október 15-én éjfélig lehet jelentkezni.

A középiskolásoknak hirdetett STAT WARS versenyre idén már tizenegyedik alkalommal kerül sor. A megmérettetésre két korosztályban, a középfokú oktatási intézmények 9–10., illetve 11. és annál magasabb évfolyamon tanuló, 4 fős diákcsapatok jelentkezését várják a szervezők a szeptember 16-tól induló nevezési időszakban a www.ksh.hu/statwars weboldalon.

A csapatverseny idén a „Készségek éve, az élethosszig tartó tanulás” címet kapta. A három online fordulóból döntőbe jutó legjobb 10-10 csapat 2025 februárjában, a Statisztikai Palotában mérheti össze tudását, ahol a dobogósók értékes nyereményekben részesülnek.

A korosztályos döntők első és második helyezettjei pedig továbbjutnak az Eurostat által meghirdetett Európai Statisztikai Versenyre.

A felsőoktatásban alap- és mesterképzésen tanuló hallgatók részére a KSH a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) közösen szervezi meg a STAT WARS UNI elnevezésű statisztikai versenyt. A rendezők maximum három fős csapatok jelentkezését várják.

A résztvevők gazdasági, társadalmi és területi statisztikai adatsorok feldolgozása és megjelenítése terén mérhetik össze tudásukat. A részvétel feltétele a statisztikai alapismeretek megléte. A feladatmegoldásokat neves hazai egyetemek oktatóiból, illetve a KSH és az MNB szakembereiből álló zsűri értékeli.

A három online fordulót követően a legjobbak 2024. december 4-én, személyes jelenlétű döntőn mérkőzhetnek meg egymással a Statisztikai Palotában. 

A nevezés mindkét versenyre díjtalan.