Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Tokaj-Hegyalja Egyetem és az MVM

Hírek2022. feb. 7.Növekedés.hu

Február 4-én stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Tokaj-Hegyalja Egyetem az MVM Zrt.-vel, amelynek célja, hogy tovább erősítsék a modern kor követelményeihez alkalmazkodó együttműködés kiépülését a gazdaság és a felsőoktatás között, beleértve az innovációt és a környezettudatosságot is.

Az energetikai, oktatási, szőlészeti és borászati célú együttműködés alapján a Felek kijelentik, hogy egymás stratégiájának támogatásán túl közösen vesznek részt hazai és nemzetközi projektek megvalósításában. A Felek megállapodtak abban, hogy az MVM és leányvállalatai szakmai tevékenységével összefüggő energetikai, energiahatékonysági projekteket hoznak létre a Tokaj-Hegyalja Egyetem területén, illetve az Egyetem fenntartója és vagyonkezelője joggyakorlása alá eső és tulajdonában lévő társaságok és intézmények bevonásával. Továbbá közösen alakítja ki az Egyetem és az MVM azt a nemzetközileg is egyedülálló zöldborászat koncepciót és az ahhoz kapcsolódó pilot projektet, amelynek célja a zéró emisszió elérése. A megállapodás céljai elérése érdekében a Felek együttműködnek a K+F+I területén is, különösen a környezetbarát „zöld” energiához, a borászathoz és a turizmushoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésében is.

A Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány képviseletében Prof. Dr. Stumpf István kuratóriumi elnök, az 1650-ben alapított felsőoktatási intézmény jogutódja, a Tokaj-Hegyalja Egyetem részéről Prof. Dr. Bolvári-Takács Gábor megbízott rektor, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. nevében Dr. Seregi János vezérigazgató, valamint az MVM Zrt. részéről Dr. Czepek Gábor elnök-vezérigazgató, Gál Katalin elnök-vezérigazgatói kormányzati tanácsadó és Alkér Zoltán infrastruktúra vezérigazgató-helyettes írták alá az együttműködési megállapodást.

Rendkívüli lehetőség, hogy a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján születik újjá a hazai szőlész-borász képzés. Ezért is dolgozunk elkötelezetten azon, hogy Tokaj-Hegyalja tovább fejlődjön, és kiemelt oktatási és gazdasági szerephez jusson a jövőben. Nagy öröm számunkra, hogy egy olyan jelentős partnert tudhatunk magunk mellett, mint az MVM Csoport, amely egyedülálló hazai és nemzetközi energetikai, beruházási és innovációs tapasztalatokkal bír. Az MVM-re nem csak úgy tekintünk, mint egy energetikai társaságra, hanem úgy is, mint arra a partnerre, akivel képesek lehetünk olyan határainkon átnyúló projekteket megvalósítani, amely a Tokaj-Hegyalja térség, az Egyetemünk és nem utolsó sorban az MVM hírnevét öregbíti

– mondta az együttműködés kapcsán Prof. Dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány elnöke, kormánybiztos.

Büszkék vagyunk arra, hogy segíthetünk a Tokaj-Hegyalja Egyetem fejlesztésében, amely által az egész térség gyarapodhat szellemileg és gazdaságilag is. A mostani megállapodás egyedülálló és egyben izgalmas feladatokat rejt számunkra, hiszen már ismert és teljesen új területeken is kamatoztathatjuk innovációs tudásunkat. A Tokaj-Hegyalja Egyetemmel karöltve azon fogunk dolgozni, hogy ne csak az infrastruktúra kialakításában és hatékony működtetésében vegyünk részt, hanem a nemzetközi viszonylatban is unikális környezetbarát, fenntartható szőlészet-borászat kialakításában is. Mi az MVM-ben többek között azt várjuk ettől az együttműködéstől, hogy a jövő borászai egy olyan újfajta gondolkodásmódot sajátítsanak el, amely alapján a munkájukban a fenntarthatóság üzletileg és környezetileg is egyaránt kiemelten fontos szempont lesz

– nyilatkozta a szerződés aláírásakor Dr. Czepek Gábor, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.