Súlyos áradások pusztítanak Erdélyben

Hírek2023. jún. 25.MTI, Pap Melinda, Kolozsvár

Halálos áldozata is van az áradásoknak Arad megyében, ahol holtan találtak egy 75 éves férfit vasárnap. A lezúdult hatalmas mennyiségű csapadék nyomán több településen emberek tucatjait kell kitelepíteni - közölte Iustin Cionca Arad megyei tanácselnök.

A magyar-román határ menti megye önkormányzati vezetője vasárnap a közösségi oldalán azt írta, hogy a térségben rég nem volt ekkora természeti katasztrófa. Két településen mintegy 60 házat és egy utat tett tönkre a hirtelen lezúdult eső és az azt követő áradás.A tanácselnök elmondta, hogy Raj (Brazii) település közelében egy 75 éves férfi holtestére bukkantak. A településről származó férfit a rendőrség közlése szerint a háza udvaráról ragadta el az ár, öt kilométerrel távolabb találták meg a holtestét.

Az Aradon portál azt írta, hogy a férfi a feleségét a padlásra menekítette és a kutyáját is meg akarta menteni, ezért visszatért az állat után, ekkor ragadta el a lezúduló víz.

Vasile Vesa polgármester az Agerpres hírügynökségnek beszámolt róla, hogy a térségben rövid idő alatt négyzetméterenként mintegy 200 milliméter csapadék esett.

Solymosbucsát (Buceava) és Honctő (Gurahont) településeken autókból és padlásokról kellett kimenekíteni az embereket a mentőegységeknek.

Iustin Cionca közölte, hogy az áradások nyomán a térségben egy út és 60 ház megrongálódott, a lakókat ki kell telepíteni. A hatóságok segítenek a lezúduló víz okozta kár elhárításában és felmérésében.

Erdély több megyéjében keletkeztek áradások a szombati és vasárnapi heves esőzések nyomán, a lezúduló víz településeket szigetelt el, utakat tett tönkre. A kidőlt fák a magasfeszültségű vezetékeket is megrongálták, ami késést okozott a vasúti közlekedésben.

A meteorológusok Románia 36 megyéjére hétfő délelőttig érvényes első- és másodfokú viharjelzést adtak ki, több erdélyi megyében árvízriadó is van.