Súlyos börtönbüntetést kaptak román hackerek az Egyesült Államokban

Hírek2019. dec. 11.Növekedés.hu

Egy clevelandi bíróság 20 év börtönre ítélte Bogdan Nicolescu román hackert, akinek „csapata” több millió dollárt lopott áldozatai bankszámláiról. Társa, Radu Miclaus 18 évet kapott.

A 37 éves Bogdan Nicolescu, aki magát MasterFraud-nak, („mester-csaló”) hívta, „Bayrob” nevű hacker-csoportjával egy sor kifinomult adathalász-akciót bonyolított le, és világszerte több mint 400 ezer számítógépet tört fel – számolt be a Romania Insider. A csoport az FBI „konzervatív becslése” szerint több mint 4,5 millió dolláros kárt okozott áldozatainak. 

Bogdan Nicolescut és Radu Miclaust 2016 szeptemberében, Bukarestben tartóztatták le, majd néhány hónap múlva kiadták az Egyesült Államoknak, ahol a bíróság 21 vádpontban – többek között – internetes csalásban, személyes adatok eltulajdonításában és pénzmosásban – találta őket bűnösnek.

A Bayrob 2007-ben kezdte tevékenységét; elsősorban amerikaiakat céloztak meg, akiket a csoport tagjai a hatóságok szerint „gazdagnak és ostobának” tartottak. 

Duncan Brown ügyész szerint Bogdan Nicolescu „olyan készségekkel és szaktudással rendelkezik, amelyről a legtöbb ember nem is álmodna” és amelyek birtokában könnyedén kaphatott volna jól fizetett IT-állást is. 

A román hackerek ügyvédjei szerint védenceik elismerték bűnösségüket és készek voltak együttműködni a hatóságokkal, de az ügyészek nem akartak vádalkut kötni.

Az elmúlt évek során már számos román hackert ítéltek börtönbüntetésre az Egyesült Államokban.