Svájci megújuló projektbe száll be a MET Csoport

Hírek2023. nov. 6.Növekedés.hu

Együttműködésre lép a megújulóenergia-ipar két fontos vállalata: a MET Csoport Green Assets divíziója 25 százalékos részesedést vásárolt a svájci SwissWinds Holdingban és annak leányvállalataiban. Első közös projektjük során szélerőművet építenek Svájc dél-nyugati részén.

A SwissWinds a svájci szélenergiaszektor aktív szereplője, egyebek mellett a cég építette Európa legmagasabban fekvő szélerőműparkját az aszfaltúttal ellátott Nufenen-hágón, 2478 méteres tengerszint feletti magasságban. A következő években további új projekteket fejlesztenek, illetve visznek építésre kész állapotig, főként az ország dél-nyugati területén található Wallis kantonban.

A szélturbinák biztosítják az elektromos áram 60 százalékát a téli hónapokban, tehát pontosan abban az időszakban, amikor Svájc ellátási hiány kockázatával néz szembe a villamosenergia-ellátásban

 – hangsúlyozta a szélenergia fontosságát a bejelentés kapcsán Martin Senn, a SwissWinds alapítója. A szélenergia így Svájc energiabiztonságának fontos pillére.

A MET Green Assets Holding AG székhelye a svájci Baar-ban található. A MET Csoport dinamikusan növekvő, megújuló energiával foglalkozó divíziójának alapelve, hogy a megújuló energiára áttérés kulcsfontosságú egy élhető bolygó megteremtéséhez, ezért Európa-szerte megújuló energiaprojektekbe fektet be, ezen belül is a szárazföldi szél- és a napenergiára összpontosítva.

Ezzel összefüggésben a MET Green Assets Holding – a SwissWinds Holdingban és leányvállalataiban szerzett 25 százalékos részesedése révén – a SwissWinds stratégiai partnerévé vált. A két partner közösen szélerőműprojekteket valósít meg Svájcban.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a SwissWindsben való részesedés megvásárlásával most először folytatunk aktív üzleti tevékenységet vállalatcsoportunk központjának piacán, és arra törekszünk, hogy kihasználjuk a svájci szélenergia-potenciált

mondta Christian Hürlimann, a MET Csoport megújuló energiaforrásokért felelős vezérigazgatója.

MET Csoport

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt. A kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter volt, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh).

SwissWinds

A SwissWinds 2007-ben alakult a St. Galleni Egyetem KKV Intézetének spin-off projektjeként, és gyorsan piacvezetővé vált a szélerőműparkok fejlesztése terén Svájcban. Kis létszámú, de innovatív és multidiszciplináris csapatával a SwissWinds a komplex terepen történő szélerőműpark-építés szakértőjévé vált. A SwissWinds 2016-ban megépítette Európa legmagasabban fekvő szélerőműparkját.