"Székelyföld volt, van és lesz"

Hírek2024. feb. 25.MTI

Az 1764-es madéfalvi vérengzésnek emléket állító Siculicidium emlékműnél látta vendégül szombaton Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a Szociáldemokrata Párt (PSD) székelyföldi kampányrendezvényein részt vevő Marcel Ciolacu román miniszterelnököt, akinek - a Székelyföld létét tagadó pénteki kijelentésére reagálva - elmondta: "Székelyföld volt, van és lesz".

Az erdélyi Krónika hírportál beszámolója szerint az RMDSZ Hargita megyei törvényhozója azzal indokolta Ciolacu meghívását, hogy a kormányfő pénteken Marosvásárhelyen, egy toleranciáról szóló beszédében egy "félresikerült mondattal" azt állította, hogy Székelyföld soha nem fog létezni.

"Ennek az apropóján hívtam meg, és köszönöm a miniszterelnök úrnak, hogy elfogadta a meghívásomat. Beszélhettünk arról, hogy Székelyföld létezett, létezik és létezni fog" - jelentette ki videós bejelentkezésében a székelyföldi szenátor.

Tánczos Barna közölte: szót ejtettek az autonómiáról is, amelyért a székelyek annyit küzdöttek, és amelyet éppen Madéfalván veszítettek el.

"A miniszterelnök úr úgy tudja, hogy többet soha nem lesz székely autonómia. Én erre azt mondom, hogy erről 2024-ben, választási évben ne nyissunk vitát, mert ezzel csak a szélsőséges AUR-nak és a Sosoaca-pártnak segítünk" - részletezte az RMDSZ szenátora.

Hozzátette, abban maradtak Ciolacuval, hogy folytatják az együttműködést. Tánczos Barna ugyanakkor átadott Románia kormányfőjének két könyvet: egy tankönyvet, valamint egy Székelyföld történelméről szóló román nyelvű leírást, amely Székelyföld múltját dokumentálja.