Szeptemberre átadják a Nyugati pályaudvar felújított vágánycsarnokát

Hírek2021. ápr. 16.MTI

Várhatóan a szeptemberi tanévkezdéstől újra használhatják az utasok a budapesti Nyugati pályaudvar régi-új vágánycsarnokát - közölte a MÁV Zrt.

A vágánycsarnokot fedő új tetőszerkezet befejezése után hamarosan elkészül a pénztárcsarnok épületének külső állványozása, és megkezdődik a gyorsétterem feletti tető felújítása is, ez utóbbi munkálatok idejére a Teréz körútra nyíló gyorsétterem átmentileg zárva lesz. A munkálatokkal a nyár végére elkészülnek.

Már befejeződtek a vágányok felőli tornyok díszműbádogos-, kő- és téglarestaurátori munkálatai, megújultak a nyílászárók. Felkerültek a díszablakok és a régi műpalafedést természetes, antracit színű palára cserélték. A tetőszerkezet homlokzati részén elhelyezkedő koronaelem festése az acélszerkezettel azonos színárnyalattal készült.

A vágánycsarnokban jelenleg vakolatjavítás és homlokzatfestés zajlik, felújítják a nyílászárókat, és a Teréz körúti üvegfalnál és az Eiffel tér homlokzatánál található órák is megújulnak. A MÁV kormányzati és uniós forrásokból további utasforgalmi fejlesztéseket és akadálymentesítést végez. A teljes aszfaltozott járófelületet kicserélik és új, modern digitális utastájékoztatás épül ki.

A pályaudvar aluljárójában a világítási rendszer teljes felújításával, a beázási problémák megszüntetésével, majd az álmennyezet újjáépítésével megújulnak a keresztalagút utasforgalmi terei. Az akadálymentes közlekedés érdekében a pályaudvar gyalogos-aluljáróját és a váci vágányokkal szembeni üveges várórészt, az úgynevezett hidegvárót összekötő és jelenleg nem működő liftet is kicserélik. A pályaudvar Teréz körút felőli akadálymentes megközelítésére új rámpa épül.

A vágánycsarnokban a vakok és gyengén látók számára vezető-, úgynevezett taktilis sáv készül, amelynek megtervezését a Magyar Vakok- és Gyengénlátók Országos Szövetsége segítette. Ennek elhelyezése a teljes pályaudvaron több ütemben valósul meg, várhatóan 2022-ben fejeződik be - áll a MÁV közleményében.