Szijjártó: kiemelt feladat a világjárvány gazdasági hatásainak kezelése

Hírek2020. máj. 22.MTI

A koronavírus-járvány egészségügyi következményeinek kezelése mellett a gazdasági hatások kezelését nevezte a legfontosabb feladatnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak pénteki átadásán.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány nem először szembesül azzal a helyzettel, hogy a magyar gazdaságot újra kell indítani. A mostani és a tíz évvel ezelőtti helyzet között azonban jelentős különbség, hogy 2010 után egy legyengült, míg most erős hazai gazdaságnak kell úrrá lennie a nehézségeken - mondta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a világjárvány felforgatta a gazdasági folyamatokat, teljesen új világgazdasági verseny indul. A kormány álláspontja szerint a segélyek eladósodottsághoz és kiszolgáltatottsághoz vezetnek, ezért a magyar gazdaságpolitika fókuszában most is a munkahelyek teremtése és a munkahelyeket létrehozó vállalatok támogatása áll - fogalmazott.

A miniszter elmondta, a versenyképesség-növelő támogatási programra eddig 583 pályázat érkezett be, a jelentkező vállalatok 277 milliárd forint értékben vállaltak beruházást, ezzel 104 ezer munkahelyet védenek meg.

Szijjártó Péter kifejtette, munkahelyek csak beruházásból lesznek, ezért a gazdaságvédelmi akciótervben kiemelt figyelmet fordítanak a beruházásokat végrehajtó és ezáltal munkahelyeket teremtő vállalatok támogatására.

Az uniós korlátozások feloldását kihasználva, az állam hozzájárul azoknak a vállalatoknak a beruházásához, amelyek a mostani nehéz körülmények ellenére is a fejlesztésben látják a jövőt, a beruházott összeg maximum felét lehet elnyerni - jelezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország tíz éven át dolgozott, hogy a legvonzóbb beruházási célpont legyen Közép-Európában, amit sikerült elérni, és nem adhatjuk fel ezt a pozíciónkat - fogalmazott Szijjártó Péter.

A magyar gazdaság elég erős ahhoz, hogy a kormány, a gazdasági szféra és a munkavállalók összefogásával lehetőséggé alakítsa át ezt a válságot - jelentette ki.

Ezen a héten összesen 15 vállalat vette át támogatói okiratát, ami 7,5 milliárd forintnyi beruházást, 3,7 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást és több mint 3100 megtartott munkahelyet jelent - ismertette Szijjártó Péter.

Pénteken 3 vállalatvezető vehetett át támogatói okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM).

Az Abroncs Kereskedőház Kft. több mint 593 millió forintos beruházását 287 millió forinttal támogatja a magyar állam. A vállalat szolgáltatásainak komplex fejlesztéséhez új gépeket vásárol, hardver- és szoftverfejlesztést hajt végre.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte, hogy a cég keresi a kitörési lehetőséget. Hangsúlyozta, hogy ebben partner a kormányzat, a veszélyhelyzetben a magyar kormány elsők között lépett a gyors kilábalás érdekében.

A Térváz Építőipari Kft. 298 millió forintot meghaladó beruházásához 149 millió forintot nyert el. A támogatásból a főként csarnok- és irodaépületeket tervező és kivitelező cég új berendezéseket szerez be.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a cég a minőségi munkára helyezi a hangsúlyt, korábban is komoly innovációkat hajtott végre. Különösen fontosnak nevezte, hogy a kormány gyorsan el tudta indítani ezt a támogatási lehetőséget hazai forrásból.

A Várda Vulkán Kft. 574,5 millió forintos beruházását 287 millió forintos állami támogatással valósíthatja meg. A vállalat két új épületet épít, amelyekben a vasöntvény-termékek gyártását, tisztítását és tárolását végzik majd.