Szijjártó: Magyarország 20 lélegeztetőgépet és 20 ezer maszkot ad Libanonnak

Hírek2021. ápr. 26.MTI

Magyarország 20 lélegeztetőgépet és 20 ezer maszkot adományoz Libanonnak, hogy segítse a közel-keleti ország koronavírus-járvány elleni harcát - mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, mielőtt hivatalos bejrúti látogatására indult.

Szijjártó Péter a közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, a világjárvány elleni küzdelem nagyon nehéz helyzetbe hozott sok országot, különösen azokat, amelyeknek amúgy is különböző nehézségekkel kell szembenézniük.

Ilyenek a Közel-Kelet országai is, például Libanon - mondta a miniszter, emlékeztetve a bejrúti kikötőben tavaly augusztusban történt hatalmas robbanásra. Hozzátette: azóta is politikai-kormányzati instabilitás és rendkívüli pénzügyi nehézségek jellemzik Libanont.

Hozzátette: ma segíteni mennek, 20 lélegeztetőgépet és 20 ezer maszkot visznek Libanonba, ahol találkoznak a keresztény közösség vezetőivel is. Megjegyezte: a keresztények jelentős részét teszik ki Libanon népességének.

Szijjártó Péter azt mondta: a látogatáson kicsit átfogóbb és világosabb képet kapnak a közel-keleti viszonyokról. Remélik, hogy a közeljövőben ebben a térségben is egyre inkább a béke és stabilitás válik jellemzővé - fűzte hozzá.