Szijjártó: Magyarország Venezuelától is venne cseppfolyósított földgázt

Hírek2023. nov. 10.MTI

Magyarország szeretné kihasználni az energetikai együttműködés lehetőségét Venezuelával, vizsgálják a módját a cseppfolyósított földgáz vásárlásának és a hazai kőolaj-kitermelési technológiák exportjának - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Caracasban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a venezuelai kollégájával,Yván Gillel közös sajtóértekezletén Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország már több mint fél évszázada áll diplomáciai kapcsolatban Venezuelával, és az országban él a latin-amerikai térség harmadik legnagyobb magyar közössége.

"Ezen tényre és arra alapozva, hogy Venezuela nyitási politikát folytat, szeretnénk mindezt kihasználni, és szeretnénk új lendületet adni Magyarország és Venezuela együttműködésének" - tudatta.

"Szeretnénk kihasználni, hogy Venezuela most megnyitja az energetikai együttműködés lehetőségét. Vizsgáljuk cseppfolyósított földgáz vásárlásának lehetőségét Venezuelából.   

Tárgyalásokat kezdtünk a magyar kőolaj kitermelési technológiák venezuelai használatáról

- jelentette be.

Továbbá azt is közölte, hogy 2024-től évente huszonöt venezuelai hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken, a két ország pedig emellett nagyköveti szintre emeli a kapcsolattartás szintjét, a caracasi tiszteletbeli konzult is tiszteletbeli főkonzullá léptetik elő.