Szijjártó: péntektől szabadon utazhatnak a beoltottak Ukrajnába

Hírek2021. jún. 10.MTI

Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között.

Miután lezárultak az Ukrajnával folytatott tárgyalások, így péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának.

Szijjártó Péter elmondta:

lezárultak az Ukrajnával folytatott tárgyalások, a két ország a megállapodás értelmében elismeri egymás védettségi igazolványait.   

A miniszter emlékeztetett:

a kormány hetek óta tárgyalásokat folytat több országgal arról, hogy tegyék lehetővé a beoltott állampolgároknak az utazást. 

Ezek a megállapodások - néhány kivételtől eltekintve - a kívántnál lassabban jönnek létre - mondta Szijjártó Péter, aki szerint

ezen nem kell csodálkozni, hiszen Magyarország áll a legjobban Európában az oltással, és el kell fogadni, hogy az alacsonyabb átoltottságú országok lassabban mozdulnak.

A miniszter leszögezte, a tárgyalások során fontos szempont volt, hogy a szomszédos országokkal jöjjenek létre minél hamarabb a megállapodások, hogy az egymástól elszakított családok, barátok és közösségek minél előbb újra össze tudjanak jönni.

A miniszter hozzátette, hogy az egyeztetések tartanak, reményei szerint a következő hetekben újabb megállapodások születhetnek.