Szinte ingyen lehet Budapesten lakáshoz jutni – csak a szerencsén múlik a lakhatás

Hírek2024. szept. 9.D.J.

Egy zöldövezetes, budai ingatlant lehet nyerni a Szerencsejáték Zrt. mától indult Játékoskártya kampányának fődíjaként. A lakás értéke mintegy 110 millió forint.

A szerencsejátékok jóformán a történelem kezdete óta vonzzák az embereket: részben már a kínai Nagy Falat is egy korabeli Kenó-játékból finanszírozták. A lottó gyökerei is messzire, egész a középkorig nyúlnak vissza. A XVI. századi Genovában ugyanis a vezetés minden évben 90 jelöltből 5 új tagot választott be a kormányzó nagytanácsba. A honatyák kilétére pedig szívesen fogadtak a városi polgárok.

Bár a téteket ma már nem politikusokra, hanem számokra tesszük fel, az alapok szinte azóta is változatlanok. Miután az Ötöslottó 1957-ben elindult egy időben havi rendszerességgel tárgynyeremény-sorsolás is kísérte.

Akikhez Fortuna kegyes volt, olyan árukat vihettek haza, mint a kombináltszoba-bútor, a zongora, a zománcozott kályha, a padlókefélő gép vagy a női kosztüm. Sőt a nyertesek között vetőgépet és lóvontatású acélgereblyét is kisorsoltak. Egész 1973-ig a lakáslottó is nagy népszerűségnek örvendett:

több száz telket, házat és lakást sorsoltak ki a játékosok között.

A Szerencsejáték Zrt. tavaly hozta vissza a lakásnyereményt 50 év után, a siker miatt pedig most itt a folytatás. A nyereménylakás a Déli pályaudvar közelében a Királyhágó Residence lakóparkban található. A mintegy 54 négyzetméter alapterületű ingatlanhoz egy közel 12 négyzetméteres terasz is tartozik, amely egy parkosított belső udvarra néz.

„A leendő lakó számos közösségi funkciót vehet majd igénybe: legyen szó a portaszolgálatról, belső játszótérről, fitnesz helyiségről vagy más közösségi terekről” – mondta el a növekedés.hu-nak Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatója, aki hangsúlyozta: végeztek egy kutatást, amelyből kiderült, hogy a magyaroknak kiemelten fontos, hogy „álmaik otthona” csendes környéken, zöld övezetben legyen, könnyű megközelíthetőséggel, a terei pedig tágasak legyenek.

Mindezeket figyelembe vették a lakásnyeremény kiválasztásánál. A március közepéig tartó akcióban azok a Játékoskártya használók vesznek részt, akik legalább 1500 forint értékben vásárolnak számsorsjátékot, vagy fogadást. Hetente pénznyereményeket is kihirdetnek.

A most induló akció újdonsága az a korábbi hasonló akcióhoz képest, hogy bárhol is játszik a játékos, legyen az értékesítőhelyi vagy online vásárlás, ha rendelkezik Játékoskártyával, akkor pontot tud gyűjteni és máris esélyessé válik az ingatlanra.

Az 1 500 Ft-os = 1 pont teljesítési feltétel viszont megmaradt, így nem változott a lakáshoz szerezhető esélyek megszerzésének ára.

Ma már kerülik a nyilvánosságot a nyertesek

Miután 1957-ben a szobafestőként dolgozó Huszár Ferencnek telitalálatosa lett, vett egy szép, világos, kertes lakást, amivel a felesége régi vágyát szerette volna valóra váltani – bájos anekdota, amihez hasonlók mostanság már nem születnek.

Az utóbbi időben nem tudjuk mi lett a friss lottómilliárdosokkal, hisz mindenki a névtelenséget választotta. De vajon régen miért volt ez másképp? Nos, a válasz egészen egyszerű: így volt biztosabb a kisnyeremények kifizetése. Az akkori feldolgozási rendszerben ugyanis az a játékos, aki a nevét és a címét is felírta a fogadási szelvényére, 5000 forint alatt akkor is megkapta a nyereményét, ha elvesztette a bizonylatát.