SZOLNOKON IS SPORTOT ŰZTEK A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSBŐL

Hírek2018. ápr 9.Növekedés.hu

Játszva tanultak a szelektív hulladékgyűjtésről a szolnoki Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói a Földművelésügyi Minisztérium Ötkukás játékok nevet viselő, Űzz sportot a szelektív hulladékgyűjtésből is! szlogennel megrendezett programján április 4-én.

A rendezvény egyik célja, hogy a hazánkban szelektíven gyűjthető öt hulladéktípust (papír, műanyag, fém, fehér üveg, színes üveg) bemutassa a gyerekeknek.
Búsi Lajos a Földművelésügyi Minisztérium zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a szolnoki iskola mintegy 230 tanulóját. Elmondta, hogy a tornateremben felsorakoztatott Ötkukás játékok üzenetet hordoznak a gyerekeknek, testvéreiknek, szüleiknek és nagyszülőknek is –  Akik a teremben lévők közül nem tudják pontosan, hogy mi az a szelektív hulladékgyűjtés, a játékok segítségével gyorsan megtanulhatják. Bízom benne, hogy amit kisgyermekkorban megtanultok, az a tudás végig kísér benneteket egész életetekben – hangsúlyozta. Majd arra hívta fel a gyerekek figyelmét,
hogy csak a nekik szükséges dolgokkal éljenek, ne akarjanak felesleges holmikat, ugyanis azokat valahonnan elvesszük, pedig nincs is rá szükségünk.
Végezetül élményekben gazdag délutánt kívánt mindenkinek, mert – mint mondta – a jó játék egyrészről felszabadít, másrészről tanít. A sportot és a hulladékok elkülönítve gyűjtését kapcsolta össze Szügyi Dezső az iskola igazgatója megnyitó beszédében. Ismertette, hogy már elég régóta gyakorolják a sportiskola tanulói a szelektív hulladékgyűjtést, kis szelektív kukák is vannak az iskolában és környezetüket szépítve az intézmény előtti virágágyáson is dolgoztak. Majd arról beszélt, hogy jó helyre jött a rendezvény, mert a sportiskolások űzik a sportot, de ezután a szelektív hulladékgyűjtésből is sportot fognak űzni. A példamutatás a fiataloknak különösen fontos, ezért a rendezvény sportoló vendége volt Hangay Zoltán háromszoros világbajnok vízilabdázó, és csapattársa Fülöp Bence vízipólós, a szolnoki Dózsa játékosai. A sikeres sportolók a sportról és a környezettudatos életről beszéltek.   A helyszínen megtalálható játékokat a gyerekek a sportolókkal együtt játszották. Nagyon népszerű volt a hulladékos témára átdolgozott Ki nevet a végén társasjáték, az Ökotwister és a Szelektív csúszka is. A Zöld kirakó névre keresztelt óriás puzzle és a Szelektáló Interaktív játék is mosolyt csalt a gyerekek arcára. Ezek segítségével játszva ismerkedtek meg a különböző hulladéktípusokkal, megtanulták, hogy a már nem szükséges papírt a kék, a műanyagot a sárga, a fehér üveget a fehér, a zöld üveget a zöld, a fémet pedig a szürke szelektív hulladékgyűjtőbe kell dobni. Emellett környezettudatosságot ösztönző kisfilmeket néztek, valamint tudásukat felmérő környezetvédelmi TOTO-t töltöttek ki.