Szőlőtermesztésben is együttműködhet hazánk Üzbegisztánnal

Hírek2021. szept. 20.Növekedés.hu

Üzbegisztán határozott célként tűzte ki agráriumának, élelmiszeriparának megerősítését, amiben hazánk jelentős tapasztalatára, a jól működő magyar minták átvételére is nyitott. Az állattenyésztés, tejipar, takarmányelőállítás mellett a szőlő-szaporítóanyag termesztése terén is számítanak a magyar szaktudásra és technológiára.

Győrffy Balázs, a  (NAK) elnöke Alisher Turaev üzbég miniszterhelyettessel, az AKIS (Mezőgazdasági Tudás és Innovációs Rendszerek) központ főigazgatójával folytatott megbeszélést 2021. szeptember 17-én, Pápán, a Pápai Expo és Agrárpiknik nyitónapján. A tárgyaláson Molnár Ákos, a NAK Szőlőtermesztési Alosztály vezetője, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetségének alelnöke is részt vett.

Üzbegisztán területe közel ötszöröse hazánkénak, a 32 milliós lakosságú országban mintegy 20 millió hektár a megművelt földterület. A két ország közti kereskedelmi, valamint tudásátadási kapcsolatokban jelentős potenciál rejlik. Ez év februárjában az Üzbég Állategészségügyi és Állattenyésztés Fejlesztéséért Felelős Bizottság (ÜÁB) delegációja tett látogatást a NAK-nál. A felek akkor a két ország közötti mezőgazdasági, élelmiszeripari együttműködési lehetőségekről egyeztettek, különös tekintettel az állattenyésztésre, melyről a NAK, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és az ÜÁB megállapodást is aláírt.

Megfogalmazódott szándék szőlő-szaporítóanyag előállítására szolgáló közös iskola létrehozására az üzbegisztáni M. Mirzajev Kertészeti, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet bázisán, a mostani egyeztetésen erről is szó esett.

Emellett magyar és üzbég egyetemek együttműködésével szélesebb körű együttműködés is körvonalazódhat az agrártudományok szinte minden területén. Nyitottság mutatkozik arra, hogy üzbég agrárszakértők magyarországi szakmai gyakorlatokon vegyenek részt, illetve számítanak a magyar szakemberek munkájára is Üzbegisztánban.

Mindkét fél fontosnak tartja a tapasztalatcserét és a tudományos, műszaki információk cseréjét a növénytermesztés, kertészet vonatkozásában is, különös tekintettel az ökológiai gazdálkodásra, az abból származó termékekre.

Mindemellett hazánk az üzbegisztáni erdőtelepítésekben is segítséget nyújthat, illetve többek közt a halgazdálkodás is együttműködési pont lehet.

Az állattenyésztés területén már konkrétabb közös magyar-üzbég beruházások is körvonalazódnak, például a szarvasmarha-tenyésztés és az állattenyésztésből származó hulladékok feldolgozása terén, illetve az állatitakarmány-előállításban. További fontos együttműködési terület még a Magyarországon hagyományosan erős tejipar.

A NAK bízik abban, hogy a jövőben egyre több magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termék Üzbegisztánba történő exportálására is lehetőség nyílik.