Szuezi-csatorna: hetekre is leállhat a forgalom a beszorult hajó miatt

Hírek2021. márc. 26.Sz.A.

Komoly fennakadást jelent a nemzetközi forgalom egyik csomópontjában a japán tulajdonú Ever Given beszorulása. Akár hetekre is felfüggeszthetik a forgalmat a vízi útvonalon, ahol már több száz hajó torlódott fel. A konténerhajók mérete 20 év alatt megháromszorozódott, ezt a változást nem tudta követni a Szuezi-csatorna, ahol halogatták a szélesítést.

Felfüggesztették a Szuezi-csatorna forgalmát, így a csatorna előtt feltorlódott hajók inkább Afrika megkerülését választhatják, mert akár hetekre is blokkolhatja a forgalmat a zátonyra futott japán konténerhajó. A Kínából Európába tartó, a világ egyik legnagyobb teherhajójának számító konténerszállító tulajdonosa, a japán Soei Kiszen vállalat szerint a balesetet egy váratlan, erős széllökés okozta. 

A csatorna forgalmának leállása napi mintegy 9 milliárd dollár értékű áruforgalmat érint, és blokkolja a kelet-nyugati tengerentúli forgalom jelentős részét.

Húsz év alatt megháromszorozódott a 193 kilométer hosszú Szuezi-csatornán átkelő hajók rakományának súlya, miközben a hajók száma alig változott, ami jól mutatja, egyre nagyobb konténerhajók használják a csatornát. A csatornán a világkereskedelem 12 százaléka zajlik, naponta átlagosan 3-5 millió hordó olajat szállítanak.

A csatorna a távol-keleti Malakka-szoros, a Panama-csatorna és a Hormuzi-szoros mellett az egyik legnagyobb tengeri átjáró, ahol évente 19 ezer hajó közlekedik, naponta átlagosan 50.

A hajók mérete és kapacitása az évek során hatalmasat nőtt, amit az alábbi ábra is mutat. Tavaly 1,17 milliárd tonnányi árut szállítottak az egyiptomi csatornán keresztül.

A Szuezi-csatornát 1879-ben nyitották meg, és a forgalma azonnal gyorsan emelkedett, a rakományok súlya pedig a 70-es években kezdett drasztikusan növekedni, az egy hajóra jutó rakomány súlyának emelkedése mutatja, hogy egyre nagyobb hajók kelnek át a csatornán.

A csatornát felügyelő hatóságok adatai szerint 2018-ban naponta 4,6 millió hordó olajat szállítottak ezen az útvonalon, ami az Európa irányába tartó forgalom java. Összehasonlításképp a Malakka-szoroson és a Hormuzi-szoroson ennek a mennyiségnek a háromszorosát szállítják.

A Szuezi-csatorna további kiszélesítése és korszerűsítése egyébként hosszú ideje napirenden van, de a megvalósítást halogatták. Utoljára 2015-ben végeztek mélyítést és szélesítést egy négymilliárd dollár értékű fejesztés során.