Tavaly öt százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye

Hírek2021. jan. 29.MTI

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte pénteken a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságát a 2020. október-decemberi időszakban a koronavírus-járvány miatt ismét megszigorított korlátozások fékezték. A lakossági fogyasztás erősen visszaesett, viszont ennek hatását valamelyest ellensúlyozta az építőipar és az export növekedése.

A német gazdaság így a stagnálást valószínűsítő elemzői előrejelzéseknél jobban teljesített az év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest.

Azonban az egy évvel korábbihoz, a járvány előtti utolsó negyedévhez viszonyítva így is jelentősen, 3,9 százalékkal csökkent a GDP a Destatis becslésen alapuló gyorsjelentése szerint.

A statisztikai hivatal egyben megerősítette korábbi számításait, amelyek szerint Németország gazdasága 5 százalékkal zsugorodott 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Ez a legnagyobb visszaesés az évszázad első évtizedének végén kibontakozott pénzügyi és gazdasági világválság legsúlyosabb szakasza, 2009 óta, amikor 5,7 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye éves összevetésben.

A szövetségi kormány szerdán bemutatott új előrejelzése szerint az idén beindul a növekedés, de a járvány második hullámának megfékezésére egyelőre február közepéig elrendelt országos zárlat és az új vírusváltozatok jelentette veszélyek miatt a lendület elmarad a tavaly ősszel készített előző prognózisban jelzettől.

A növekedés így 4,4 százalék helyett 3 százalékos lehet az idén, és a gazdaság teljesítménye nem egy év múlva - 2022 elején -, hanem 2022 közepén érheti el a járvány előtti szintet.