Teljes a káosz Rómában: Draghi beadta a lemondását, de nem fogadta el a köztársasági elnök

Hírek2022. júl. 14.MTI, Növekedés.hu

Mario Draghi olasz kormányfő beadta a lemondását Sergio Mattarella köztársasági elnöknek, aki nem fogadta el a lemondást, és maradásra kéri az egységkormány vezetőjét. Olaszországnak súlyos gazdasági problémákkal, energiakrízissel és adósságválsággal kell szembenéznie. Az eddigi egységkormány bukása előrehozott választásokat jelentene.

Felborította a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány egyensúlyát az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt, mely nem szavazott bizalmat a kormány energia-csomagjának a felsőházban tartott szavazáson csütörtökön.

A párt ugyanakkor továbbra is támogatja a kabinetet, ami teljes káoszt jelent. A szenátusi szavazáson az amúgy is kettétört, és meggyengült M5S frakciójának 61 tagja kivonult az ülésteremből.   

Napirenden a Draghi-kormány újabb energia-csomagja szerepelt, amely az üzemanyag- és rezsiköltségek drágulásával szemben 23 milliárd euróval támogatja a családokat és vállalatokat.

A csomagot a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta.   

A parlamenti többség az M5S támogatása megvonásával sem szűnt meg: a szavazáson részt vevő 211 szenátorból 172-en igennel, 39-en nemmel voksoltak. A szavazás előtti felszólalásában Maria Domenica Castellone, az M5S felsőházi frakcióvezetője kijelentette, hogy a párt az energiacsomagra nem adott bizalmat, a Draghi-kormányt azonban továbbra is kész támogatni.   

Egy biztos, Giuseppe Conte exkormányfő, az M5S vezetője már korábban jelezte: kéri az ukrajnai fegyverszállítások leállítását. Ehhez kötötte a kormány támogatását.

A szenátusi szavazást követően Mario Draghi Sergio Mattarella államfőhöz ment egyeztetésre a kormányzás lehetőségeiről. A találkozó kevesebb mint negyedóráig tartott.  

Az Il Fatto Quotidiano online hírportál idézi Sergio Mattarella köztársasági elnököt, aki nem fogadta el Mario Draghi lemondását.Az olasz politikai gyakorlat szerint a köztársasági elnök a kormányfőt újra a parlament elé küldheti felmérni, hogy továbbra is élvezi-e a pártok bizalmát.

Mario Draghi korábban viszont azt hangoztatta, hogy nem akar második mandátumot vállalni.  

Az államfő a pártokkal konzultálva szakértői kormány felállítását kezdeményezheti, amely a következő választásokig irányíthatja az országot, és feladata mindenekelőtt a költségvetési törvénycsomag kidolgozása lenne.

Az esetleges miniszterelnökök névsorában az első helyen Giuliano Amato volt kormányfő neve szerepel, aki jelenleg az alkotmánybíróság elnöke. Nem kizárt az előrehozott választás sem: a parlament feloszlatása és a választások kiírása között hatvan napnak kell eltelnie. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni minél előbbi választásokat sürgetett. Jelenleg az Olasz Testvérek a legnépszerűbb párt Olaszországban, és az egyetlen párt, amelyik nem vett részt az egységkormányban.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője úgy vélte, hogy a kormánytöbbségnek vége. Salvini közösségi oldalán kijelentette, hogy "még hónapokig tartó haszontalan politikai csiki-csuki helyett bölcsebb lenne visszaadni a szót az olasz választóknak".  

A 2018-ban megválasztott római parlament ötéves ciklusa jövő tavasszal ér véget. A négy évvel ezelőtti választásokat az Öt Csillag Mozgalom 32,7 százalékkal nyerte meg. A párt támogatottsága azóta a felére csökkent.   

Az M5S vezető politikusa Luigi Di Maio külügyminiszter kilépett a pártból, és 62 szenátor és képviselő követte. Önálló frakciót alakítottak Együtt a jövőért, aminek következtében az M5S már nem volt a legnagyobb parlamenti erő.