Új engedélyt kér vakcinájára a Pfizer

Hírek2021. máj. 4.Növekedés.hu

Covid-19 vakcinája teljeskörű engedélyezését kéri még ebben a hónapban a Pfizer. Amennyiben az amerikai gyógyszerügynökség (FDA) ezt megadja, a cég közvetlenül a fogyasztóknak értékesítheti termékeit. A társaság a bejelentéssel együtt közzétette első negyedévi eredményeit is.

A koronavírus vakcinából a Pfizernek az esztendő első 3 hónapjában 3,5 milliárd dollár bevétele folyt be, ami az időszak teljes árbevételének nagyjából 24 százaléka.

A cég mind a bevételi, mind az eredménysorokon fölülmúlta a várakozásokat. A január-márciusi forgalom 14,58 milliárd dollár volt - a Reffitiv által összeállított előzetes becslés 13,51 milliárd dollárról szólt. Ez éves alapon 42 százalékos bővülést jelent. A vakcina eladások nélkül a bővülés üteme 8 százalék lett volna. 

Az egy részvényre jutó (EPS) eredmény 93 cent lett a várt 77 centtel szemben. 

A cég az esztendő egészére 26 milliárd dolláros árbevételt vár a koronavírus vakcinától,ami számottevő emelkedés a korábbi 15 milliárdos előtejelzéshez képest. A 26 milliárdos terv teljesülése 1,6 milliárd oltóanyag értékesítését jelentené. 

A Pfizernek a német biotechnológiai vállalattal, a BioNTech-vel közösen fejlesztett koronavírus-vakcinája az amerikai gyógyszerhatóság vészhelyzeti engedélyét decemberben kapta meg - emlékeztetett összefoglalójában a CNBC. A kedden közöltek szerint még ebben a hónapban beadják a kérelmet a teljes jóváhagyásra. Amennyiben ezt a hatóság megadja, megkezdhető az oltóanyag közvetlenül a fogyasztóknak történő értékesítése. Ez egyben azt is jelentené, hogy változhatna annak árazása és a pandémiat követően is a piacon maradhatna.