Tévhitek az OKJ megszűnésével kapcsolatban

Hírek2021. jan. 8.Növekedés.hu

December végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések. A rendszer változásával kapcsolatban számos tévhit terjeng az interneten.

A  TanfolyamOKJ.hu   OKJ képzéseket közvetítő portál cikkében segít tisztázni a leggyakrabban felmerült kérdéseket. Az idézetek a portálhoz beérkező üzenetekből származnak. 

   „Az OKJ nem szűnik meg.” 

  2020-ban az Országos Képzési Jegyzéket a Szakmajegyzék váltotta fel, mely mindössze 174 alapszakmát tartalmaz. A változás keretében több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket innentől csak iskolai rendszerben lehet tanulni.  A szakképzés változásai várhatóan nehezebbé teszik majd a szakmatanulást, éppen ezért  2020-ban minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés  a tanfolyami formában elvégezhető szakképzések iránt.  A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ-s képzéseket. 

  „Az elindult képzésekre már nem lehet jelentkezni.” 

  December végén elindultak az utolsó OKJ-s képzések, de néhány képzésre a szabad helyek erejéig még be lehet csatlakozni. Szűkebb lett a kínálat, sok képzésre már egyáltalán nem lehet jelentkezni, illetve több városban már a decemberi tanfolyamok sem indultak el.  Fontos tudni, hogy a még elérhető képzésekre már csak becsatlakozni lehet, új csoportok már nem fognak indulni. Ez az utolsó esély arra, ha valaki OKJ-s végzettséget szeretne. 

  „A képzéseket 2020-ig kellett befejezni.” 

  Ez az állítás sem igaz. Az OKJ vizsgákat 2022. december 31-ig lehet letenni, így azok, akik még becsatlakoznak valamelyik decemberi képzésre, OKJ-s végzettséget szerezhetnek. 

  „A megszerzett bizonyítványok nem érvényesek az OKJ változása után.” 

  A már megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak az OKJ megszűnése után is. A munkáltatók akár előnyben is részesíthetik az OKJ-s végzettséggel rendelkezőket az új rendszerben, számukra még ismeretlen bizonyítványt megszerzőkkel szemben.  Azoknak, akik még csatlakoznának egy decemberben elindult  OKJ képzéshez  , gyorsnak kell lenniük, hiszen napról napra szűkül a választható képzések köre.