Tilosban járó ügyvédet ítéltek el

Hírek2023. máj. 26.MTI

Jogerősen négy év fogházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla egy ügyvédként dolgozó férfit, aki foglalkozásának felhasználásával közreműködött bűncselekmények elkövetésében - közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A döntéssel - egyetértve a fellebbviteli főügyészség álláspontjával - a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék határozatát. A férfit a fogházbüntetés kiszabása mellett négy évre eltiltotta a bíróság az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától. A tényállás szerint a férfi 2020-ban fiktív cégek alapításához nyújtott segítséget.

A társai által elkövetett úgynevezett számlaeltérítéses csalásból eredő pénzeket a fiktív cégek bankszámlájára utalták, amelyeket aztán fiktív jogcímeket megadva további számlákra utaltak,

végül készpénzben felvettek.

Az ügyvéd abba is beleegyezett, hogy ügyvédi letéti számlájára a fenti bűncselekményből származó pénzt helyezzenek el. Később az 51 millió forintot felvette, és átadta egyik társának. Az ügyvéd a közreműködéséért 1,7 millió forintot kapott. Az indoklás szerint pénzmosásnak minősül, ha valaki - általa tudottan - más által elkövetett bűncselekményből származó pénzt harmadik személynek megszerez, és súlyosabban büntetendő, ha ezt egy ügyvéd követi el.