Tiszteletbeli doktori címet adományozott a Kaposvári Egyetem Matolcsy Györgynek

Hírek2019. jún. 26.Növekedés.hu

Tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) címet adományozott Matolcsy György számára a Kaposvári Egyetem Szenátusa. A Magyar Nemzeti Bank elnöke az egyetem legmagasabb szintű elismerését ma vette át Prof. Dr. Szávai Ferenc rektortól.

A kiváló tudományos tevékenységért, valamint a közjó szolgálatáért járó Doctor Honoris Causa címet elsősorban a magyar gazdaságpolitikai fordulat elvi megalapozásában – előbb nemzetgazdasági miniszterként, majd a Magyar Nemzeti Bank elnökeként – elért eredményeiért ítélte meg Matolcsy György számára az egyetem vezetése - olvasható az MNB közleményében.

A cím odaítélésének indokai között az is szerepelt, hogy a Matolcsy György által képviselt gazdaságpolitikának köszönhetően Magyarország a 2008-as gazdasági világválság kihívásaira a környező országoktól eltérően reagált, a nemzetközi pénzügyi világ által javasolt megszorító intézkedésekkel szemben foglalkozást serkentő, emberközpontú, értékelvű gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre.

Matolcsy díszdoktor a Kaposvári Egyetemen

Matolcsy György jegybankelnök a Kaposvári Egyetem legmagasabb szintű elismerését veszi át Prof. Dr. Szávai Ferenc rektortól (forrás: MNB)

A Matolcsy György nevével fémjelzett gazdaságpolitika nemzetközi szinten is egyre több követőre talál, valószínűleg azért is, mert a válság ráébresztette a döntéshozókat, hogy a gazdaságnak nem csak a tőketulajdonosok érdekeit kell szolgálnia, hanem a közjót is – olvasható a tiszteletbeli doktori cím odaítélését javasló egyetemi előterjesztésben.

A Kaposvári Egyetemen 15 éve indult meg az önálló közgazdászképzés, az egyik legsikeresebb képzés a pénzügyek területén működik a jegybank támogatásával.