Tízezrek akarnak bejutni a BL döntőre

Hírek2019. máj. 9.Növekedés.hu

A labdarugó Bajnokok Ligája madridi döntőjébe jutott két angol együttes, a Liverpool és a Tottenham Hotspur (Spurs) is az élmezőnybe tartozik az európai csapatokat euróban értékelő, mértékadó transfermarkt.de jegyzése szerint. A legdrágább Barcelona nyert helyzetből bukott az elődöntőben, míg a második legértékesebb csapat, a Manchester City addig sem jutott el, a harmadik Real Madrid meg még a legjobb nyolcba sem.

Álommeccsek – a veszteseknek rémálom – után az európai média még mindig keresi a szavakat, amelyek hűen kifejezik azokat a drámai fordulatokat, lenyűgöző teljesítményeket, amelyek a szurkolók számára felejthetetlenné tették a Bajnokok Ligája tavaszi hajráját. A Liverpool a barcelonai 3-0-s vereség után nyert az Anfielden 4-0-ra, a Spurs az otthoni 0-1 után Amszterdamban 0-2-es félidő, azaz összesítve 0-3 után, előbb egyenlített az Ajax ellen, majd az utolsó pillanatban megszerezte továbbjutást jelentő gólját. Mindkét pályán csoda történt. És akkor még nem is említettük, ahogy az Ajax a nyolc közé jutásért vesztett helyzetből a madridi 4-1-es győzelmével búcsúztatta a Real Madridot, majd a következő menetben a Juventust is, vagy ahogy a Spurs tette ezt a Manchester City-vel.

Ha a hátteret keressük a szakmán túl, érdemes pillantást vetni a legjobb nyolc közé jutott csapatok játékos állományának  pénzben, euróban kifejezett értékére, a transfermakt.de alapján. Mutatjuk a számokat (euróban):

Barcelona 1.18 milliárd

Manchester City 1.14 milliárd

Atletico Madrid 955 millió

Liverpool 950 millió

Tottenham Hotspur 835 millió

Manchester United 796 millió

Juventus 782,5 millió

Ajax 420 millió

Porto 318 millió

Az európai legértékesebbek közül nem jutott a legjobb nyolcba a Real Madrid (965 millió), az Atletico Madrid (955 millió), Paris SG (927 millió) és a Bayern München (772 millió). Hozzávetőleg: a német szakportál a 12 csapatos magyar NB I játékosállományának teljes értékét 100.6 millió euróra becsüli.

A két döntőbe jutott csapat teljesítményének értékét növeli, hogy legértékesebb játékosaik nélkül vesztett helyzetből vívták ki a továbbjutást. A liverpooli visszavágón a „vörösök” sérülés miatt nélkülözni voltak kénytelenek két legdrágábbra értékelt csatárukat az egyiptomi  Szalahot (150 millió), és a brazil Firminhot (85 millió), míg a Spursnél mindkét meccsen hiányzott Harry Kane (150 millió). Náluk az európai futballporondon jelenleg csak a PSG-ben játszó Mbappe (200 millió) a brazil Neymar (180 millió) és az argentin Messi (160 millió) értékesebb. Nem biztos, hogy ezek az értékek, sorrendek a június elsejei madridi BL döntő után is így maradnak, sőt… Az Ajax elleni visszavágón a Spursben mesterhármast szerző brazil Lucas, aki az utolsó pillanatban döntőbe repítette csapatát, eddigi értéke 32 millió euró, okkal bízhat abban, hogy mától ma már több …  

A madridi BL döntőre egyébként mindkét angol csapat szurkolótábora 16 250-16 250 jegyet kapott, a legfrissebb hír szerint már most többszörös az igénylés.

A Liverpool kilencedik alkalommal szerepel a BEK, illetve az azt követő BL döntőjében. Ötszörös címvédő, utoljára 2005-ben, egy szintén nagyon emlékezetes mérkőzésen 0-3-as félidő után egyenlítve 11-es rúgásokkal nyert a Milan ellen. A londoni Spurs még nem jutott el idáig.