Több banknál már ingyen elkerülhető a moratóriumos futamidő hosszabbodása

Hírek2021. júl. 14.Növekedés.hu

Két héttel a javaslat megszületése után már több bank kínál díjmentes előtörlesztést és szerződésmódosítást a moratóriumból kikerülő ügyfelek számára. A következő napokban a bankok döntő része elérhetővé teszi a lehetőséget, amellyel elkerülhető a futamidő több hónapos, éves meghosszabbodása. A banki mellett az egyéb (közjegyzői) költségek eltörlése is segíthetne az adósokon.

A hazai bankok egy része rendkívül gyorsan reagált a Magyar Nemzeti Bank 2021. június 30-án kiadott vezetői körlevelére, és kondíciós feltételeiket úgy módosították, hogy

a fizetési moratórium igénybevételével élő ügyfelek számára a moratóriumból történő visszatérés esetén a védernyő ideje alatt töltött idő alatt felhalmozott kamat- és díjtartozást külön költségek nélkül lehessen rendezni, s így ne hosszabbodjon meg akár évekig a törlesztés.

Az első fecskék

A money.hu adatai szerint az Erste Banknál július 8-ától van mód arra, hogy a moratórium alatt felhalmozott kamat- és díjtartozást díjmentesen előtörlesszék az ügyfelek. A bank már lehetőséget biztosít arra is, hogy az ügyfelek díjmentesen vállalhassanak magasabb törlesztést annak érdekében, hogy így a moratóriumi elszámolás során meghatározott utólagos futamidő hosszabbítás csökkenthető legyen. Az Erste a lehetőséget a jegybanki elvárásokkal összhangban a 2022. december 31-ig benyújtott előtörlesztési és módosítási kérelmekre biztosítja.

Az UniCredit Banknál július 9-étől van mód a moratóriumban felhalmozott kamat- és díjtartozás díjmentes előtörlesztésére. A lehetőség az UniCreditnél is 2022. végéig él.

Mindkét pénzintézet mind a jelzálog alapú, mind a fedezet nélküli fogyasztási hitelek (személyi kölcsönök) esetében biztosítja a fenti lehetőséget a moratóriumból kikerülők számára.

Mindenki beáll a sorba

Fontos megjegyezni – miként arra a Magyar Bankszövetség közleménye is felhívta a figyelmet -, hogy egyedi ügyféligényekre válaszul több pénzintézet eddig is adott hasonló kedvezményeket a moratóriumból kilépő és a bankjukat ilyen kéréssel megkereső ügyfelek számára.

A Bankszövetség most – egyetértve az MNB felvetésével – arra kérte tagbankjait, hogy mihamarabb általánosan is vezessék be a moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozás megfizetésének, illetve a magasabb törlesztőrészlet vállalás miatti szerződésmódosítás díjmentességét.

A lehetőséggel vélhetően sokan élnének. A Bankszövetség összegzése szerint a bankszámla-forgalmi adatok alapján a hitelmoratóriumban lévő ügyfelek 19 százalékának ugyan mérhetően csökkent a jövedelme, ugyanakkor 81 százalékuk a jövedelem alapján jelenleg is tudná fizetni a hitelfelvételkor vállalt törlesztőrészleteket.

Ezen ügyfelek egy része vélhetően nyitott arra is, hogy megoldást találjon arra, hogy a moratóriumban töltött időnek köszönhetően nem nyúlik hosszúra a törlesztés.

A futamidő végéig élhetne a lehetőség

A money.hu június elején fogalmazta meg saját javaslatait, amelyek segíthetik a moratóriumból kikerülőket abban, hogy a pandémia idején igénybe vett fizetéskönnyítés ne okozzon hosszú hónapokig elhúzódó további törlesztési tervet. Javaslataik legtöbb része az MNB szabályozásával közel azonos volt.

Ugyanakkor ők a felhalmozott kamat- és díjtartozásra vonatkozó ingyenes előtörlesztés lehetőségét a teljes hátralévő futamidőre javasolták megadni. Ennek az lenne az értelme, hogy azok is mentesülhessenek a futamidő-eltolás kellemetlen hatásaitól, akiknek anyagi helyzete csak 2-3 év múlva áll annyira helyre, hogy előtörlesztést vállalhatnak.

Közjegyző mentes megoldás

Emellett pedig a magasabb törlesztőrészlet vállaláshoz szükséges szerződésmódosítás esetén nem csak a banki díjak eltörlését, hanem a fenti módosítás egyéb költségmentességét is javasolták – elsősorban a közjegyzői okiratba foglalás költségétől mentesítenénk az adósokat.

A hatályos jogszabály szerint csak az automatikus futamidő-hosszabbításhoz nem kell olyan szerződésmódosítás, amely szükségessé teszi a közjegyzői okiratba foglalást a jelzáloghitelek esetében.

Fontos lenne, hogy az ügyfél egyoldalú, a magasabb törlesztőrészletet elfogadó nyilatkozatával megvalósuló szerződésmódosítása is mentesülhessen a közjegyzői eljárás (és annak költsége alól).

Ehhez jogszabály-módosításra van szükség.