Több lengyel tér haza, mint ahányan emigrálnak

Hírek2020. márc. 1.Növekedés.hu

Évtizedek óta először több lengyel tér vissza hazájába, mint ahányan távoznak, olvasható a polskieradio.pl hírportálon. A változás az erős gazdaságnak és a varsói konzervatív kormány által követett politikának köszönhető, jelentette a folyamatról egy német napilap.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke kiemeli, hogy a lengyel hatóságok a külföldre távozottak hazatérése érdekében aktív meggyőző kampányt folytatnak.

A 2019-es évben a lengyel gazdaság 4 százalékkal növekedett, az előző évben több, mint 5 százalékkal. A munkanélküliség alacsonyabb, mint az EU átlaga. Egyes ágazatokban létszámhiány van

fogalmaz a napilap.

A cikk írója megjegyzi, hogy a parlamenti választások 2015. évi megnyerését követően a konzervatív Jog és Igazság Párt (PiS) bevezette a népszerűvé vált „500 Plus” család-támogatási rendszert és lakásépítési programot indított el a szegényebb középosztálybeliek számára.

Mindez hozzájárul a migráció megfordulásához: az országban javult a gazdasági és a társadalmi helyzet, új lehetőségek tárultak fel. Mindenekelőtt ilyen lehetőség a nagyvárosokban rendelkezésre álló, nagyszámú állásajánlat, amelyek jobb fizetést ígérnek, mint amennyit a szakképzetlen dolgozók az Egyesült Királyságban keresnek

tette hozzá a napilap.

Komoly akadályt jelentenek azonban a hazatérő lengyelek, különösen a fiatalok számára a „bóvli” munkaszerződések, amelyek aránya az EU tagállamai közül itt a legmagasabb.