Több mint egymillió Pest megyei e-matrica fogyott az első félévben

Hírek2020. júl. 24.Növekedés.hu

A megyei autópálya-matricák iránt megugró kereslet azt mutatja, hogy idén nyáron a lakosság a koronavírus-járvány első hullámának lecsengése után inkább a belföldi utazásokat, főként a balatoni nyaralást részesíti előnyben a külföldi kikapcsolódással szemben – derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. első féléves adataiból.

Az idei év első hat hónapjában összesen 5,45 millió darab e-matricát vásároltak a közlekedők, ebből 1,8 millió darabot tettek ki a megyeiek. A koronavírus-járvány legkevésbé a megyei e-matricák iránti keresletet érintette: 2020 első félévében 11 megye esetében jóval több vignetta fogyott, mint a múlt év hasonló időszakában.

Darabszámban a növekedés a Pest, a Hajdú-Bihar és a Fejér megyei e-matricák esetében volt a legnagyobb, arányait tekintve viszont a Hajdú-Bihar megyeiből 14,2, a Baranya megyeiből 7,8, a Tolna megyeiből pedig 5,8 százalékkal több kelt el, mint 2019 első hat hónapjában.

A legnépszerűbb megyei vignetta továbbra is a Pest megyei: egymilliónál is többet vettek belőle a közlekedők. A Fejér megyeiből több mint 200 ezret, a Győr-Moson-Sopron megyeiből 126 ezret vásároltak. A legkevesebb, mintegy háromezer darab a Veszprém megyeiből fogyott, de idén még ebből is többet vettek, mint tavaly ilyenkor. 2020 első félévében mintegy 10 milliárd forint értékben vásároltak megyei e-matricát a közlekedők. (A múlt évi adatokhoz képest összességében 1,3 százalékos volt a növekedés mind a darabszám, mind pedig az árbevétel tekintetében.

A koronavírus-járvány első hullámának tetőpontján – a kedvező januári és februári értékesítés után – márciusban és áprilisban 30-40 százalékkal esett vissza a megyei e-matricák iránti kereslet, de májusban 9, júniusban pedig már 15 százalékkal több fogyott belőle

– derül ki a NÚSZ Zrt. Üzleti Intelligencia Osztályának adataiból. Idén májusban a darabszámot tekintve a Fejér (+4287 db), a Somogy (+2187 db) és a Pest megyére érvényes (+1263 db) vignetta esetében volt a legnagyobb az emelkedés a 2019. év ötödik hónapjához képest. Júniusban is hasonló volt a helyzet: akkor a Pest (+6022 db), a Fejér (+1509 db) és a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes (+1400 db) vignetta vásárlása ugrott meg a legjobban.

A koranyári időszak kedvező adatainak hátterében vélhetően az áll, hogy a koronavírus-járvány miatti óvatosság következtében a lakosság idén nyáron inkább a belföldi utazásokat, a balatoni nyaralást részesíti előnyben a külföldi kikapcsolódással szemben – mondta Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója.

A magyar tenger és a Velencei-tó ugyanis már mindössze két – egy Pest és egy Fejér megyei – e-matrica megvásárlásával elérhető a fővárosból, így mindössze 10 ezer forint megfizetésével akár minden hétvégén odautazhatnak a kikapcsolódni és pihenni vágyók.