Több mint tízezer támogatási kérelemnél tart a Napenergia Plusz Program

Hírek2024. márc. 5.Növekedés.hu

Tegnappal meghaladta a tízezret a modern napelemes rendszerek létesítését támogató pályázatra beérkezett támogatási kérelmek száma.

 A további növekedés is biztosra vehető, hiszen az előregisztrációs körben 27 ezernél többen jelentkeztek a zöldenergia tárolását és termelését ösztönző kiírásra.
 
A kérelmek feldolgozása folyamatos, a múlt hét elejétől sorra születnek a támogatási döntések is. A támogatói okirattal rendelkezők szükség esetén előleget hívhatnak le, az elosztó engedélyének birtokában a kivitelezők megkezdhetik a napelemek és energiatárolók telepítését. Az első kifizetések így már a tavasz folyamán megtörténhetnek.
 
A kormány a családok beruházási költségeinek kétharmadáig kínál ingatlanonként akár öt millió forint vissza nem térítendő támogatást a programban. A mostanáig beérkezett kérelmekben jelzett átlagos igény az állami hozzájárulásra 4 millió forint alatt alakul. A 75 milliárdos pályázati keretösszegből tehát az előzetesen kalkulált mintegy 15 ezernél több háztartás fejlesztéseire is futhatja majd.
 
A jövő a zöldenergiáé. A magyar gazdaság versenyképességét is nagyban meghatározza, hogy a tiszta forrásból megtermelt energiát helyi felhasználásra el tudjuk tárolni. A hazai energiatárolói kapacitások bővítését a családok és a vállalatok körében is ösztönzi a kormány. A folyamatban lévő pályázatok összesen 200 milliárd forinttal segítik a hazai cégek és magánszemélyek fejlesztéseit.