Több százezer vállalkozót érintő fontos határidő jön hétfőn

Hírek2018. feb. 23.Növekedés.hu

Február 26-án lejár a katás egyéni vállalkozók adóbevallási határideje. Tavaly majdnem 70 ezer egyéni vállalkozás indult Magyarországon, ami messze meghaladja a korábbi évek értékeit, számuk 450 ezerre nőtt, ami közelíti a cégekét az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint. A tevékenységét folyamatosan végző katás egyéni vállalkozónak 2018. február 26-áig kell a bevallásadási kötelezettségét teljesítenie a 17KATA nyomtatványon – figyelmeztet az adózóna.hu.

A bevallás legkönnyebben a NAV, tavaly debütált webes kitöltő programjával készíthető el, ugyanis a rendszer továbbfejlesztése miatt idén már az egyéni vállalkozók is használhatják az innovációs díjat nyert internetes felületet.
Ha az adózónak a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) hatálya alá tartozó jövedelme is van, akkor az adózás rendjéről szóló törvény szerint az 17SZJA a bevallását is ezen időpontig kell benyújtania. Ha a kisadózó vállalkozás a naptári év minden hónapjára köteles a tételes adót megfizetni, akkor a vállalkozás bevételének naptári évben elért összegéből a 12 millió forintot meghaladó része után 40 százalék adót kell fizetnie. Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás nem köteles a naptári év minden hónapjára a tételes adót megfizetni (például szünetelteti a tevékenységét vagy évközben jelentkezik be a kisadózói törvény – Katv. – hatálya alá), akkor a 40 százalék adót a bevétel azon része után kell megfizetni, amely meghaladja az adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és havi 1 millió forint szorzatát. Azokra nem vonatkozik a 2018. február 26-i határidő, akik 2017-ben megszüntették vagy az év egy részében – de még december 31-én is – bejelentetten szüneteltették egyéni vállalkozásukat. Nekik ugyanis 2018. május 22-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak pedig, akik az elmúlt év egészében, bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.