Történelmi mélypontra vágta a kamatot a Bank of England

Hírek2020. márc. 19.MTI

Tizenöt bázisponttal 0,10 százalékos történelmi mélypontra csökkentette irányadó kamatát és 200 milliárd fonttal (76 ezer milliárd forinttal) megemelte mennyiségi enyhítésre fordítható keretét csütörtökön a Bank of England az új koronavírus okozta járvány súlyos gazdasági hatásainak enyhítése érdekében.

A brit jegybank monetáris tanácsa tíz napon belül másodszor hajtott végre soron kívüli kamatcsökkentést: a múlt héten 0,50 százalékponttal 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát az addigi 0,75 százalékról, de a mennyiségi enyhítés addig kihelyezett 445 milliárd fontos keretét akkor még nem emelte meg.

Ezúttal azonban a testület 645 milliárd fontra (246 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítésre fordítható összeget, amelyből a Bank of England brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A monetáris tanács indoklása szerint a koronavírus okozta járvány várhatóan nagy, éles, de átmeneti sokkhatást gyakorol a brit gazdaságra.