Történelmi vereség vár a brit konzervatívokra: munkáspárti kabinet jöhet

Hírek2024. márc. 31.MTI

Eddigi legnagyobb választási veresége fenyegeti a kormányzó brit Konzervatív Pártot a vasárnap ismertetett legfrissebb felmérés szerint. Az adatok alapján akár Rishi Sunak miniszterelnök is elveszítheti képviselői mandátumát a következő parlamenti választáson.

A Survation közvélemény-kutató cég által a Best for Britain nevű politikai kampányszervezet megbízásából több mint 15 ezer választó bevonásával elvégzett országos reprezentatív vizsgálat kimutatta, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a voksok 45 százalékát szerezné meg, a konzervatívokra ugyanakkor mindössze 26,2 százaléknyian szavaznának, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.E szavazatmegoszlás alapján a konzervatív frakció létszáma a jelenlegi 348-ról 98-ra csökkenne, a Munkáspárt ugyanakkor 468 mandátumot szerezne a mostani 200 helyett a 650 fős alsóházban.

A Best for Britain számításai szerint veszélybe kerülhet Rishi Sunak alsóházi képviselői megbízatása is, mivel a kormányfő választókörzetében a Munkáspárt jelenlegi támogatottsága mindössze 2,4 százalékponttal marad el a konzervatívokétól.

Még bizonytalanabbnak tűnik Jeremy Hunt pénzügyminiszter újjáválasztási esélye, az ő körzetében ugyanis a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a Liberális Demokraták most kimutatott várható szavazataránya alig egy százalékponttal jár a Konzervatív Párté mögött.

A friss felmérés adatai alapján elveszítheti képviselői helyét James Cleverly belügyminiszter és Grant Shapps védelmi miniszter is.

Az utóbbi hónapokban elvégzett összes többi közvélemény-kutatás is a Konzervatív Párt súlyos választási vereségét valószínűsíti.
A következő parlamenti választást legkésőbb 2025 januárjában meg kell tartani, de egyöntetű az a várakozás, hogy Rishi Sunak miniszterelnök még az idei évre kijelöli az időpontot.Sunak nemrégiben úgy fogalmazott: munkáját "arra a feltételezésre" alapozza, hogy a választások 2024 második felében lesznek.

A 2019-ben tartott legutóbbi brit parlamenti választáson az akkor még Boris Johnson vezette Konzervatív Párt negyven éve nem látott arányú győzelmet aratott, és 80 fős alsóházi többséggel alakíthatott új kormányt.Azóta azonban a konzervatívok választói támogatottsága meredeken zuhant.

Ennek okai között szerepel a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások idején tartott, ivászatokkal kísért Downing Street-i társasági összejövetelek botránya - amelybe Johnson 2022-ben belebukott -, valamint a brit gazdaság rendkívül gyenge teljesítménye. Nagy-Britannia a friss reálgazdasági adatok szerint recesszióban zárta az elmúlt évet.