Tovább csökkenti karbonlábnyomát az Erste

Hírek2024. szept. 4.Növekedés.hu

Alig néhány év alatt több mint 4600 tonnával csökkentette szén-dioxid-kibocsátását az Erste. A bank 2023-ban teljes energiafelhasználását 7 százalékkal, ezen belül villamosenergia-fogyasztását 7,5 százalékkal mérsékelte. Közben papírfelhasználása is még tovább, egy év alatt több mint a harmadával csökkent, így már a 40 százalékát se éri el a 2017-esnek. Az Erste saját működése mellett az általa finanszírozott beruházások fenntarthatóságára is figyel. A bank 2030-ig jelentősen, az áramtermelés- és az ingatlanfinanszírozás esetében például a 2022-es szint felére csökkenti a portfólió karbonintenzitását.

Újabb 11 százalékkal mérsékelte karbonlábnyomát 2023-ban az Erste. A bank saját működéséből fakadó szén-dioxid-kibocsátása a 2022-es 1764 tonnáról tavaly 1570 tonnára csökkent, ami alig a negyede a 2017-es adatnak.
A pénzintézet tervei szerint kibocsátását 2030-ig további 20 százalékkal mérsékli
– mondta el Szaniszló Bálint, az Erste fenntarthatósági irodájának vezetője.
 
Hozzátette: az Erste stratégiájának és az alaptevékenységének szerves részeként minél inkább figyelembe veszi a környezeti szempontokat is, illetve minden egyes szakterület munkájában megjeleníteni ezt a szemléletet annak érdekében, hogy teljes működését és szervezetét minél felelőssebbé, etikusabbá és fenntarthatóbbá tegye.
 
A bank teljes energiafelhasználását 2023-ban 7 százalékkal csökkentette az egy évvel korábbihoz képest, egyebek mellett a folyamatosan modernizált hűtési, fűtési és világítási rendszereknek köszönhetően.
Az éves energiafogyasztás felét kitevő áramfelhasználás tavaly mintegy 7 ezer megawattóra volt, amely 7,5 százalékkal marad el a 2022-es adattól.
 
Az energiamix további negyedét tette ki a földgáz és a távhő – előbbinél a felhasználás 18 százalékkal csökkent tavaly, míg az utóbbinál 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. (A fennmaradó részt a járművek üzemanyaga adja.)

Az Erste tavaly több mint a harmadával, míg 2017-hez képest már 61 százalékkal csökkentette a papírhasználatát. Mára csak a jogilag kötelezően írásban kiküldendő papírok maradtak meg – régebben az ügyfeleknek küldött levelekkel háromnaponta lehetett volna teljesen becsomagolni a bank 15 emeletes irodaházát.

A papírfelhasználás csökkentéséhez nagyban hozzájárult George, az Erste digitális platformja is. Három évvel ezelőtti bevezetése óta a digitálisan aktív ügyfelek aránya 50 százalékról 72 százalékra nőtt.

Az ügyfelek ma már több mint 30 féle terméket vehetnek igénybe online, a bank minden második „termékét” digitálisan adja el.

Az Erste finanszírozási tevékenységében is kiemelt figyelmet szentel a fenntarthatóságnak.

A teljes vállalati hitelállomány negyedét 2026-ra környezeti célt szolgáló beruházások fogják adni, 2030-ig pedig a bank jelentősen csökkenteni kívánja azt a karbonlábnyomot, amely a finanszírozásával megvalósuló beruházásokhoz kötődik.

Így például az áramtermeléshez kapcsolódó fejlesztések, vagy az úgynevezett kereskedelmi célú ingatlanok (irodaházak, logisztikai bázisok, kiskereskedelmi egységek) finanszírozásánál az összes hitelezett projekthez kötődő szén-dioxid-kibocsátás intenzitása (az egy megawattórára vagy négyzetméterre eső szén-dioxid-kibocsátás) nem haladhatja meg a 2022-ben finanszírozott beruházások kibocsátásintenzitásának felét.
 
A környezetvédelem a lakossági hitelezésnél is fontos szempont. Tavaly április óta az Erste ügyfelei zöld hitelcélokra is igényelhetik a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt.
A konstrukciót egyaránt igénybe lehet venni új lakóingatlan vásárlásához, illetve építéséhez, valamint a már meglévő otthonok felújításához és energetikai korszerűsítéséhez.
 
A zöld célú lakáshitel kamata 50 bázisponttal alacsonyabb, mint a nem zöld célra igényelt minősített fogyasztóbarát lakáshitel kamata.