Tovább gyorsult az infláció szeptemberben, jelentős hiányt mutatott a külkereskedelem augusztusban

Hírek2021. okt. 8.Növekedés.hu

Inflációs és külkereskedelmi áruforgalmi adatokat tett ma reggel közzé a KSH. 2021. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,2%-kal nőttek. A gyorsulás várható volt, a mi várakozásunk az éves indexre 5,4% volt, a tényleges adat végül minimálisan meghaladta ezt. Így az idei év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 4,4%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakihoz viszonyítva - olvasható az Erste Bank elemzői közleményében.

A KSH közleménye szerint az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, illetve az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. Az előző hónaphoz képest a szolgáltatások kivételével minden termékcsoportban gyorsult a drágulás.

Legnagyobb mértékben a tartós fogyasztási és a ruházati cikkek ára emelkedett.

A szeptemberi adatok különösebb meglepetést nem okoztak. A maginflációs mutató 0,2%-kal nőtt augusztushoz képest, így éves alapon 4%-kal emelkedett az index értéke. Ugyanezen a szinten állt az MNB által számított adószűrt maginfláció is.

Előretekintve az újranyitást követő átárazódások nagy része már végbemehetett, a negyedik negyedévben is felfelé hajtja az inflációt az emelkedő olajár, az élelmiszerek árai és a kedvezőtlen bázishatás. Ezek miatt novemberben 6%-os szint közelében tetőzhet az áremelkedés mértéke. Az átlagos infláció 2021-ben 4,7%-os lehet, míg decemberre 5,6%-ra várjuk az éves indexet.

Januártól kifut a jövedéki adó és az üzemanyagár-emelkedés hatása a bázisból, így számottevően mérséklődhet az árnövekedés mértéke. Mindemellett továbbra is felfelé mutató kockázatok övezik a kilátásokat (minimálbér-emelés, szja-visszatérítés, energia- és nyersanyagárak globális drágulása).

2021. augusztusban az export euróban számított értéke 5,2, az importé 16%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 811 millió euróval romlott és 467 millió eurós hiányt mutatott augusztusban.

A külkereskedelmi áruforgalom teljesítményét alapvetően meghatározza a hazai ipar kibocsátása.

A visszafogott teljesítmény hátterében tehát vélhetően döntően az augusztusi autóipari leállások álltak. A szokásos nyári leállások mellett most az alkatrészhiány miatt bekövetkező rendhagyó kényszerszünetek vezettek a várttól elmaradó teljesítményhez a szektorban.

Ezek következtében az egyre erősödő belső kereslet egy meglehetősen visszafogott kivitellel párosult, melynek eredményeként jelentős hiány jött létre az idei év nyolcadik hónapjában.

Előretekintve sajtóinformációk szerint szeptemberben újabb járműipari leállások fékezhették a termelést. Az utolsó negyedévben sem számíthatunk számottevő exportbővülésre, mivel a külső környezet egyre kevésbé támogató. A kecskeméti Mercedes-gyár is a termelése visszafogására kényszerül a globális kínálati kapacitáskorlátok miatt.

A járműipar és a hozzá kapcsolódó alágak mérsékelt teljesítményét azonban továbbra is ellensúlyozhatják az akkumulátorgyártásban és a vegyiparban kiépülő új kapacitások, melyek támogatják a kivitel bővülését.

Az elkövetkezendő hónapokban a belső kereslet további növekedésére számítunk, mind a fogyasztás, mind a beruházások terén, így továbbra is magas maradhat az importdinamika. Ezek eredőjeként az évkezdettől kumulált áru-külkereskedelmi mérleg mérséklődhet az év hátralévő részében.