Tovább romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Hírek2022. aug. 30.MTI

Némileg tovább gyengült a gazdasági hangulat az euróövezetben és az Európai Unióban augusztusban.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) kedden azt közölte, hogy az euróövezet gazdasági hangulatmutatója (ESI) augusztusban 1,3 ponttal, 97,6 pontra csökkent. Az Európai Unió gazdasági hangulatindexe pedig 1 ponttal, 96,5 pontra süllyedt.

A hangulat az euróövezet több gazdasági ágazatában romlott: az iparban 1,4 ponttal, a szolgáltató szektorban pedig 0,9 ponttal csökkent, ugyanakkor a kiskereskedelemben minimálisan, 0,3 ponttal nőtt, az építőiparban szintén csekély mértékben, 0,4 ponttal emelkedett.

Az euróövezeti fogyasztói hangulatindex mínusz 24,9 pontra javult a júliusi mínusz 27 pontról, ami az adat kezelése óta a legalacsonyabb szint volt.

Minimálisan, 0,4 ponttal javultak a foglalkoztatási várakozások is az euróövezetben az előző két hónap erőteljes romlása után.

Eközben a fogyasztók körében a 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozások 36,8 pontra estek augusztusban a júliusi 42,7 pontról. Az iparban mérséklődtek az eladási árakra vonatkozó várakozások, amelynek mutatója 43,7 pontra csökkent 45,3 pontról.