Tovább terjeszkedhet a nemzetközi piacokon a RotaChrom

Hírek2020. júl. 18.MTI

Európán kívül Amerikában, és Ázsiában is növelné a piaci részesedését a RotaChrom Technológiai Zrt., de a gyártást, a kutatást és a fejlesztést továbbra is Magyarországon tartják - derül ki az MTI-vel közölt vállalati tájékoztatóból.

A hatóanyag-tisztítással foglalkozó cég rövid távon elsősorban a gyógyszer- és élelmiszeripari ügyfelek számának növekedését várja, ha sikerül egy teljesen automatizált berendezést piacra vinni, korszerűsíteni az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat, és új módszereket fejleszteni néhány éven belül.

A RotaChrom startup vállalatként vált ismertté a 2014-es megalakulás után. A vegyész alapítók ötletével a laboratóriumi hatóanyag-tisztítást sikerült ipari méretekre is alkalmassá tenni. Ezen a területen jelenleg a RotaChrom a világ egyetlen cége, amely saját innovációra építve készülékeket és szolgáltatásokat egyaránt biztosít - írták.

A RotaChrom berendezésével, az iCPC (Industrial-scale Centrifugal Partition Chromatography, ipari centrifugális megoszlási kromatográf) bármilyen folyadékból, akár szennyvízből is hasznos anyagok nyerhetők ki. A technológia hatóanyagok kiválasztását, és szennyező anyagok eltávolítását teszi lehetővé teszi, a felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen - tették hozzá.

A kecskeméti székhelyű cég a nyilvános beszámolók szerint gyors növekedést ért el az utóbbi években. Éves árbevétele 2018-ról 2019-re 2,4 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra nőtt, nyeresége mindkét évben meghaladta az 1 milliárd forintot. A vállalat fejlődése a 2017-ben kapott tőkeinjekciónak köszönhetően gyorsult föl. A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő által kezelt Exim Exportösztönző Magántőkealap 1,5 milliárd befektetése mellett a GB & Partners szakmai támogatásának köszönhető, hogy a magyar cég világszinten is ismert társasággá vált - közölték.