Továbbra is az európai élmezőnyben a hazai energiaárak

Hírek2021. júl. 12.növekedés.hu

A vizsgált európai fővárosok közül továbbra is Budapesten a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) június nemzetközi árösszehasonlító elemzéséből. Az adatok szerint a villamos energia lakossági ára is nálunk a legolcsóbb az uniós fővárosok között.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak a magyar lakossági fogyasztók.

A villamos energia lakossági átlagára 2021 júniusában 10,44 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, ami a felmérésben szereplő fővárosok körében a második legalacsonyabb ár, míg az uniós fővárosok között a legolcsóbb.

A vizsgált fővárosok közül továbbra is nálunk a legolcsóbb a földgáz: a lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagára 2,82 eurócent kilowattóránként. Ezzel immár közel két éve, 2019 szeptembere óta Budapesten a legkedvezőbb a lakossági gázár.