Továbbra is stagnál a német gazdaság

Hírek2023. aug. 21.MTI

Továbbra is stagnál a német gazdaság, a növekedés várhatóan a harmadik negyedévben sem indul be a német központi bank (Bundesbank) elemzése szerint.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága a tavaszi stagnálás után a július-szeptemberi időszakban sem jön lendületbe, "a német gazdaság teljesítménye 2023 harmadik negyedévében valószínűleg ismét nagyrészt változatlan marad" - áll a Bundesbank rendszeres havi jelentéseinek augusztusi kiadásában.

A lakossági fogyasztás ugyan a stabil foglalkoztatottság, a csökkenő infláció és az erőteljes bérnövekedés révén élénkítőleg hat, a feldolgozóipart viszont továbbra is visszafogja a gyenge külföldi kereslet, a kamatok emelkedése pedig visszaveti az építőipart és a beruházásokat.

Várakozásuk szerint az infláció tovább csökken - éves átlagban 6 százalék lehet a 2022-es 7,9 százalék után -, főleg az energiaárak csökkenése miatt, de a bérnövekedés erős marad az idén és jövőre is. Az erőteljes bérkiáramlás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az infláció valószínűleg még jó ideig az Európai Központi Bank (EKB) által megcélzott 2 százalék körüli szint felett marad, jövőre 3,2 százalékos lehet - tették hozzá.

A német gazdaság az év elején úgynevezett technikai recesszióba került, mert a hazai össztermék (GDP) egymás után két negyedévben - 2022 utolsó és 2023 első három hónapjában is - csökkent.

A második negyedévben megállt a csökkenés, az Európai Unió legnagyobb gazdasága stagnált az április-júniusi időszakban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) július végén közölt előzetes adatai szerint. A végleges adatokat augusztus 25-én közlik.