Tragédiába torkollt egy ukrán támadás

Hírek2024. feb. 5.D.J.

Ez történt az ukrán háború 711-dik napján:

- Oroszország közölte, hogy 28 ember, köztük egy gyermek meghalt egy pékség ukrán bombázásában az orosz megszállás alatt álló Liszicsanszk városában. További 10 embert a mentőszolgálatok mentettek ki a romok alól a hatóságok szerint.

Moszkva 2022 júliusában, hónapokig tartó súlyos harcok után vette át Liszicsanszk ellenőrzését.

Ukrán tisztviselők szerint Liszicsanszk háború előtti 110 000 fős lakosságának csak mintegy tizede maradt a városban.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy több magas rangú tisztségviselő leváltását fontolgatja - és nem csak a hadseregben. Mindez annak a spekulációnak a közepette történt, amely szerint az elnök fel akarja menteni az ukrán hadsereg parancsnokát, Valerij Zaluzsnijt.

"Azokról az emberekről van szó, akiknek Ukrajnát kell vezetniük" - mondta Zelenszkij az olasz televíziónak, amikor Zaluzsnijról kérdezték. "Újraindításra van szükség, több állami vezető leváltásáról beszélek" - mondta.

Észrevételei azután hangzottak el, hogy Zelenszkij a délkeleti frontvonalon lévő ukrán csapatokhoz látogatott el kitüntetéseket osztani.

Zelenszkij a látogatást arra használta fel, hogy bejelentse a frontvonalban lévő Zaporizzsjai terület új polgármesterét, Ivan Federovot. Federovot egykor Oroszország elrabolta, és korábban, 2020 decemberétől a most ideiglenesen megszállt Melitopol polgármestere volt.

- Több mint két tucat embert, főként újságírókat vettek őrizetbe szombaton egy Moszkva központjában tartott tüntetésen, amelyen a katonák hazatérését követelték - a Reuters szemtanúja és független orosz hírügynökségi jelentések szerint.

- Hakan Fidan török külügyminiszter elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök törökországi látogatásakor tárgyalni fog egy új mechanizmusról, amely lehetővé tenné az ukrán gabonaexportot a Fekete-tengeren keresztül.

Az időpontot nem erősítették meg, de a helyi média szerint február 12-én kerül rá sor.

- Az amerikai szenátorok közzétették a várva várt kétpárti megállapodás szövegét, amely 60 milliárd dollárnyi új segélyt biztosítana Ukrajnának, miközben szigorítaná az amerikai határvédelmi törvényeket. Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy "határozottan támogatja" a törvényjavaslatot,

és sürgette a Kongresszust, hogy álljanak ki a megállapodás mellett. Az első szavazás szerdán várható.