Tüntetők rongálták meg az 5G rádiótornyokat Hollandiában

Hírek2020. ápr. 13.Növekedés.hu

A tüntetők attól tartanak, hogy a technológia veszélyeztetheti az emberek egészségét és sértheti a személyiségi jogokat.

Hollandiában tiltakozók tüntettek az új 5G telekommunikációs hálózat kiépítése ellen. Számos rádiótornyot fel is gyújtottak, olvasható a dw.com hírportálon.

A Rotterdam, Liessel, Beesd és Nuenen térségében épített tornyokat a tűz jelentősen megrongálta, közölte Rob Bongelaar, annak a szövetségnek, a The Monet Foundation-nak az igazgatója, amely felügyeli a tornyok kihelyezését és a hálózatüzemeltetők, közöttük a KPN, T-Mobile és a Vodafone képviseletében egyeztet a kormányokkal. Sajnálatosnak nevezte, hogy a tiltakozók "F*** 5G" feliratokat mázoltak az átviteli dobozokra.

Rob Bongelaar leszögezte:

az üzemeltetők minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a mobil hálózatok üzemképességét a mostani nehéz időkben is fenntartsák. A megbízható digitális infrastruktúra alkalmazhatósága létfontosságú kérdés. A kapcsolatok megőrzése égetően szükséges a kórházak és az idősotthonok számára … és mégis vannak, akik felgyújtják a rádióállomásokat. Ez számomra érthetetlen és elfogadhatatlan

A holland kormány Biztonsági és Terrorelhárító Szervezete (NCTV) közleményt adott ki, amely szerint az elmúlt napokban „különböző rendkívüli események”, gyújtogatások és létesítmények működését akadályozó cselekmények zajlottak, amelyek lehetséges oka az 5G hálózat kiépítése lehetett. A közlemény megemlíti, hogy a közelmúltban hasonló támadások történtek az Egyesült Királyságban is.

Hollandiában egy ideje különböző csoportok ellenzik az 5G hálózat kiépítését. Egy részük attól tart, hogy a rádióhullámok veszélyeztethetik az emberek egészségét, mások azt állítják, hogy a hálózat sértheti a személyiségi jogokat.

Januárban Amszterdam terén körülbelül száz ember tüntetett az 5G ellen. Az egészség és a jólét megőrzése érdekében a rendszer kiépítésének betiltását követelték.

A legnagyobb telekommunikációs szolgáltatók a júniusra meghirdetett frekvencia-pályázatra készülnek. Ezt követően kezdődhet meg az 5G országos bevezetése, amelynek kísérleti szakasza már zajlik.