Új csarnok építése kezdődik a MÁV-Start Zrt. szolnoki Járműjavítójában

Hírek2020. okt. 16.MTI

Mintegy 800 millió forintból épülő új, háromállású felületelőkészítő- és fényező csarnok kivitelezése kezdődik a napokban a MÁV-Start Zrt. szolnoki Járműjavítójában, miután sikeres közbeszerzési eljárást követően a társaság szerződést kötött pénteken a nyertes Bolax Kft.-vel.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a szerződés aláírása előtti helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: 1200 négyzetméteres új csarnok épül a meglévő helyére, a tervek szerint 2022 elejére elkészülő beruházás tíz-tizenöt új munkahelyet teremt, és a már ott dolgozó mintegy 1200 embernek is stabilitást jelent.  Hozzátette: jelenleg három IC+ kocsit tudnak havonta kibocsátani, a beruházás után már havi négyet fognak. Ezáltal az IC-flotta sokkal gyorsabban tud kicserélődni - mondta, hozzátéve: a jelenlegi járművek negyven-ötven évesek. "Ez jó Szolnoknak, az üzemnek és az utasoknak, akik ezekkel a járművekkel tudnak utazni" - jegyezte meg.

A vezérigazgató szólt arról, hogy folyamatosan zajlik az IC+kocsik gyártása, arra készülnek, hogy idén decemberben már az ötvenedik IC+ készül el.

Zajlik egy 8000 négyzetméteres, villamosmozdony-javító csarnok modernizációja is. Ennek a mintegy egymilliárd forintos, jövő márciusban elkészülő fejlesztésnek köszönhetően a KISS új emeletes motorvonatok karbantartását is el tudják itt végezni - tájékoztatott.

Kerékgyártó József elmondta: összesen mintegy 2 milliárdos fejlesztés zajlik Szolnokon a kormány támogatásával a MÁV-START költségvetéséből.  Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a MÁV és a város közötti együttműködés töretlen. Hozzátette: 2015-ben a Modern Városok Program legjelentősebb pontja az IC-kocsik gyártásának beindítása volt Szolnokon.

A sajtótájékoztató után Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója és Bozsó Róbert, a közbeszerzési eljárás során nyertes Bolax Kft. ügyvezetője aláírta a szerződést.