Új otthon lesz a Babaváró kölcsön többségéből

Hírek2020. aug. 19.Növekedés.hu

A gyermeket tervező házaspároknak a saját otthon megteremtése a legfontosabb, legalábbis erre engednek következtetni az OTP Bank legfrissebb Babaváró kölcsönre* vonatkozó értékesítési adatai. Tízből hat házaspár ugyanis új otthon vásárlására vagy a régi felújítására, bővítésére fordítja a szabad felhasználású, vagyis bármilyen célra elkölthető Babaváró kölcsönt.

Az érdeklődés változatlanul élénk a tavaly óta elérhető konstrukció iránt.

A folyósítások összege közelít a 800 milliárd forinthoz, amelynek közel 40 százalékát az OTP Bank folyósította az igénylő házaspárok számára.

A hitelintézet adataiból kiderül; százból 31 házaspár ingatlan vásárlására, míg 28 meglévő otthona bővítésére, felújítására költi az OTP Banknál felvett Babaváró kölcsön összegét. Minden tízedik házaspár pedig jelzáloghitelt is igényel a Babaváró kölcsön mellé.

Egy év után is jelentős az érdeklődés a Babaváró kölcsön iránt, az OTP Bank piaci súlyának megfelelően vesz részt a kölcsön folyósításában. Az ügyintézés továbbra is gördülékeny a fiókhálózatunkban; az igénylő házaspárok átlagosan 8 napon belül hozzájuthatnak az igényelt összeghez. Ügyfeleink kényelmét szolgálva az OTP Bank weboldalán lehetőséget biztosítunk online időpontfoglalásra is, és a fiókhálózatunkban digitális aláírópadon írhatják alá a szerződésüket, ezzel csökkentve az ügyintézési időt, valamint a felesleges papírhasználatot

mondta el dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank hitelezési folyamatokért felelős vezetője.

A Babaváró kölcsön keretében a házaspárok maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhetnek a bankfiókokban, függetlenül attól, hogy van-e már gyermekük. A legfrissebb módosítás értelmében már a gyermekkel rendelkezők esetében sem feltétel, hogy legalább az egyikük az első házasságában éljen. Ha a hitel folyósításától számított öt éven belül teljesül a gyermekvállalás, három évig (ikerpár esetén 3+2 évig) nem kell fizetniük a törlesztő részleteket és a teljes futamidőre kamatmentessé válik a kölcsönük. A második gyermek érkezésekor újabb három évig szüneteltetik a törlesztést és a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik. A harmadik gyermek megszületésekor a teljes tartozás megszűnik.

A július 22-én közzétett kormányzati összesítés szerint a babavárót igénylő házaspárok száma országosan átlépte a 100 ezres, a folyósított összeg pedig a 784 milliárd forintos határt, 33 ezer esetben már megszületett, vagy úton van a gyermek. 100-ból 42 szerződés esetében már megszületett vagy érkezik a gyermek