Újabb botrány a Tesco körül

Hírek2019. dec. 23.Növekedés.hu

Sanghaji fogvatartottakkal készíttetett karácsonyi kártyákat árulnak a brit Tescoban. Egy hatéves kislány talált meg egy jótékonysági kártyába rejtett, erről szóló angol nyelvű üzenetet egy brit Tescoban.

A brit Tesco olyan kínai beszállítótól vásárolt, amely saghaji elítéltek által készített karácsonyi kártyákat gyárt. Az erről szóló, kártyába rejtett, kézzel írt üzenetet egy Londonban egy hatéves kislány. A szöveg szerint a rabokat akaratuk ellenére kényszerítik munkára. A botrány kipattanása után a Tesco felmondta szerződését a szóban forgó kínai vállalattal - közölte a brit szupermarket-lánc.

A sanghaji Csing-pu börtön rabjaninak angol nyelvű titkos üzenete azt is megjelöli, kivel kellene felvenni a kapcsolatot, hogy tiltakozhassanak emberjogi szervezeteknél a kényszermunka ellen - értesült a Sunday Times.

A jótékonysági célokat szolgáló karácsonyi kártyában lévő üzenetet egy Mikulás sapkában találta meg a kislány, aki a szüleivel egy dél-londoni Tescoban vásárolt.
 
A levélkében megjelölt személyt a kisfiú édesapja felhívta, és kiderítette, hogy egy korábbi újságíróról van szó, aki régebben két évet töltött a Csing-pu börtönben illegális adatszerzésért, és aki megerősítette, hogy a jótékonysági kártyákat valóban rabok készítik.

A Tesco szóvivője úgy fogalmazott, hogy sokkolta a hír és azonnal megszűntették a gyártást a kérdéses gyárban.

Soha nem engednénk meg, hogy fogvatartottak dolgozzanak az ellátási láncolatunkban - fogalmazott a legnagyobb brit szupermarket-lánc szóvivője. Hangsúlyozta, hogy szigorú auditálási rendszert működtetnek, és a kínai alvállalkozó nem jelezte, hogy ennek szabályait megszegik.