Újabb brit kormányválság készül? - Nem irigylésre méltó a miniszterelnök helyzete

Hírek2023. júl. 4.MTI

Miniszterelnöki pályafutásának eddigi mélypontjára, most először negatív tartományba süllyedt Rishi Sunak brit kormányfő támogatottsága saját pártján, a kormányzó Konzervatív Párton belül a kedden ismertetett legújabb felmérés szerint.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos politikai fórum és blog a párttagság körében elvégzett vizsgálat alapján közölte, hogy Sunak támogatottságának nettó egyenlege - vagyis a támogatók és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége - mínusz 2,7.

Rishi Sunakot tavaly októberben választották a Konzervatív Párt vezetőjévé és így miniszterelnökké, miután elődje, Liz Truss - aki alig 45 napot töltött a párt vezetői tisztségében és a kormányfői poszton - belebukott a pénzügyminisztere által előterjesztett hatalmas ívű adócsökkentési program súlyosan negatív piaci következményeibe.

Sunak korábban a konzervatív kabinet legnépszerűbb tagjai közé tartozott: tavaly júniusban - Boris Johnson akkori miniszterelnök kormányának pénzügyminisztereként - még plusz 21,6 volt nettó népszerűségi egyenlege a párttagság körében. Támogatottságának azóta elszenvedett jelentős visszaesése ellenére azonban Rishi Sunak még mindig sokkal népszerűbb, mint két elődje: Boris Johnson mínusz 33,8, Theresa May mínusz 51,2 ponttal érte el népszerűségi mélypontját a ConservativeHome havi felméréseiben.

Johnson tavaly távozott a Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután nyilvánosságra került, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére saját kormánya által hozott szigorú intézkedések idején több - nem egyszer ivászattal egybekötött - partit rendeztek a Downing Streeten.

Theresa May a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről Brüsszellel kötött szerződés parlamenti elfogadtatására tett kísérletek többszöri kudarca után mondott le 2019-ben.

A ConservativeHome kedden ismertetett friss felmérése szerint Sunaknál jóval népszerűtlenebb Jeremy Hunt pénzügyminiszter, akinek támogatottsági egyenlege a párttagság körében mínusz 17.

Ben Wallace védelmi miniszter ugyanakkor messze a legnépszerűbb: az ő nettó támogatottsági egyenlege plusz 77,1.
A második helyre James Cleverly külügyminiszter került plusz 54,4-es nettó népszerűségi aránnyal.
A felső tízes mezőnyben szerepel Suella Braverman belügyminiszter is plusz 30,4-es nettó támogatottsági eredménnyel.

A brit választók körében ugyanakkor a Konzervatív Párt továbbra sem tudja behozni hosszú ideje folyamatosan mért támogatottsági lemaradását.
A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov legfrissebb felmérése szerint a konzervatívokra jelenleg a választók 24 százaléka voksolna, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a szavazatok 46 százalékát szerezné meg, ha most tartanák a 2024 végén esedékes következő nagy-britanniai parlamenti választást.