Újabb hazai vetőmagtermesztő cég csatlakozott a Magyarok Kenyere programhoz

Hírek2021. aug. 12.Növekedés.hu

A magyar vetőmagtermesztés egyik zászlóshajójaként a Marton Genetics cégcsoport fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást. Ennek szellemében csatlakozott a Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programhoz és ajánlott fel 10 tonna étkezési búzát, valamint ugyancsak 10 tonna kiváló minőségű búzavetőmagot. A vetőmagadományt, amelynek átadására a program hivatalos gyűjtőpontján, az Aranybulla Zrt. székesfehérvári telephelyén került sor, a tervek szerint a legnehezebb sorban élő és tevékenykedő kárpátaljai gazdálkodók számára juttatják el a szervezők.

A 11. évébe lépett Magyarok Kenyere program szervezői a Nemzeti Újrakezdés Évében új fejezetet kívánnak nyitni a kezdeményezés történetében is. Ennek fókuszában a jótékonyság mellett a tudás- és technológiai transzfer, a kárpát-medencei gazdák közötti információáramlás, a szakmai-gazdasági együttműködés fokozása áll annak érdekében, hogy ne csupán segélyeket, hanem esélyt, ne csak halat, hanem hálót is nyújtson a jövőben.

A megújult célrendszerhez illeszkednek a világhírű magyar vetőmagtermesztés szereplőinek felajánlásai, hiszen a kiváló minőségű vetőmagok jelenthetik a nehéz helyzetben lévő, elmaradottabb térségekben a mindennapi kenyér biztosításának alapját, hosszabb távon pedig a korszerű technológiák és ismeretek átadásával együtt az önellátó termelési rendszerek kiépítését.

A társadalmi felelősségvállalásban élen járó magyar agrárvállalkozások fontos szereplői, oszlopai a programnak. Ennek keretében tavasszal 450 hektárra elegendő kukorica vetőmagot juttatott ki a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Kárpátaljára.

Ezúttal a martonvásári Marton Genetics cégcsoport döntött úgy, hogy jelentős mennyiségű étkezési búzával, illetve Mv Nemere őszi búza vetőmagadománnyal segíti a programot és a külhoni gazdatársadalmat.

A búzát, illetve a vetőmagot jelképező adománylevelet a program egyik Fejér megyei gyűjtőpontján, az Aranybulla Zrt. telephelyén adta át Sándorfy András ügyvezető Nagy Bélának, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnokának, aki egyúttal a Magyarok Kenyere Alapítvány egyik határon túli kuratóriumi tagja is.

Az esemény résztvevőit házigazdaként köszöntötte dr. Bódizs Tamás, az Aranybulla Zrt. igazgatósági elnöke, Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke is. A résztvevők hangsúlyozták a hasonló felajánlások fontosságát a program küldetésének betöltésében, illetve reményüket fejezték ki, hogy hozzájárulnak a kedvezményezettek élelmezési alapanyagának megtermeléséhez, ezáltal életminőségének javításához.