Újabb logisztikai üzemet avatott a Magyar Posta

Hírek2021. jún. 7.Növekedés.hu

A székesfehérvári Alba Ipari Parkban új, modern üzemcsarnokban működik tovább Nyugat-Magyarország legnagyobb forgalmú logisztikai depója, a Magyar Posta Székesfehérvári Logisztikai Üzeme.

Az új telephelyre két ütemben költözött az eredetileg a város állomása mellett működő üzem: 2020 novemberében a bérelt terület kétharmadát vették át és a csomagkiosztás a legnagyobb karácsonyi csúcs idején itt történt. Majd a második ütemben 2020 tavaszán a teljes, mint 5500 négyzetméteres területet birtokba vették, illetve a hozzá tartozó mintegy 11 000 négyzetméteres területet, amely a járművek közlekedésére, parkolására szolgál.

A csarnoképületet a postai elvárásoknak megfelelően alakították ki: két oldalán 10 darab szintes és 9 darab ipari dokkolókapu található, amely segíti a futárok gépkocsijának, illetve a kamionoknak a kezelését. Az épület a mai kor követelményeinek megfelelő, az ott dolgozók modern munkakörülmények között végezhetik a munkát. A csarnok teljes egészében klimatizált, kiváló megvilágítású, ideális körülményeket biztosítva ezzel az itt dolgozó mintegy 250 munkatársnak.

A beruházás értéke meghaladta az 1,8 milliárd forintot.

Juhász Edit nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár az eseményen kiemelte:

A postai szolgáltatások korszerűsítését és innovatív megújítását a kormány kiemelten fontosnak tartja, hiszen a Magyar Posta Zrt. azon stratégiai állami vállalatok egyike, amely alapvető közfeladatot lát el és társadalmi szükségleteket elégít ki. Kitűzött cél, hogy a Magyar Posta a belföldi csomagpiac elsőszámú szolgáltatója maradjon egy olyan logisztikai infrastruktúra létrehozásával, amely biztosítja a szolgáltatások hatékony és minőségi végrehajtását versenypiaci körülmények között. A székesfehérvári depó elősegíti a térségben az ellátásbiztonság növekedése mellett a szolgáltatási színvonal emelkedését is. Végső soron hozzájárul a gazdaság újraindításához és a munkahelyek megőrzéséhez.

A Székesfehérvári Logisztikai Üzem évente mintegy 3,5 millió csomagot kezel, ami csúcsidőszakban akár napi 20 ezer darab csomagküldemény feldolgozási és kézbesítési feladat ellátását jelenti. Az üzem teljes ellátási vonzáskörzetébe megközelítőleg 500 település tartozik, ami több mint félmillió címhelyet jelent.

Gerencsér Szilárd, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese a depóavatón azt mondta:

2019 óta már 5 vidéki 1 fővárosi üzem újult meg valamint 2020-ban felépült Fóton Magyarország legnagyobb alapterületű csomaglogisztikai depója. Ebbe a sorba illeszkedik a székesfehérvári üzem, melynek teljes átvétele 2021 tavaszán történt meg. Idén további 3 depó épít és 4 logisztikai üzemet gépesít a Posta, ezekbe automata szortírozógépeket telepítünk. A vállalat elkötelezett a logisztikai üzletág versenyképességének növelésében.

A depóépítések és felújítások a Magyar Posta MPL+ programjának keretében történik. A fejlesztési program 2019 és 2022 között mintegy 50 milliárd forintból újítja meg a teljes postai logisztikai infrastruktúrát és működést. A program célja, hogy a Magyar Posta hatékony és minőségi logisztikai szolgáltatást tudjon nyújtani a partnereinek és ügyfeleinek.

Az elmúlt években az e-kereskedelem növekedésével párhuzamosan emelkedett a kézbesítendő csomagok mennyisége is. A Posta 2020-ban éves átlagban 22 százalékkal több belföldi csomagot dolgozott fel és kézbesített, mint egy évvel korábban. A vállalat középtávú előrejelzése szerint a következő 10 évben a jelenlegi csomagvoumen megduplázódhat.