Újabb szélerőművet vesz a MET Csoport Bulgáriában

Hírek2021. aug. 2.Növekedés.hu

A svájci központú energiavállalat, a MET Csoport 100 százalékos részesedést szerez egy 60 megawattos szélerőműben Bulgáriában, miután részvény-adásvételi megállapodást írt alá a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttal.

A tranzakció fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósításában, amelynek célja 2023-ig 500 MW-os megújuló energiaportfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában – a mostani felvásárlással a MET bulgáriai szélpark-kapacitása 102 MW-ra bővül.

A MET Csoport részvény-adásvételi szerződést írt alá 2021. július 30-án a Grupo Enhol családi tulajdonban lévő, megújuló energiatermelő eszközökre szakosodott spanyol vállalattal, amelynek keretében megvásárolja a Nyugat-Bulgáriában, a Fekete-tenger partján található 60 megawattos szélerőművét, a Suvorovo Wind Park-ot. A tranzakció várhatóan 2021. harmadik negyedévében zárul.

A Bulgária teljes szélerőmű-kapacitásának 8,5 százalékát képviselő Suvorovo Wind Park 30 darab Gamesa G90-es, egyenként két megawattos szélturbinából áll.

A 2012 óta működő szélpark évente 120 GWh (gigawattóra) villamosenergiát termel, ami körülbelül 38 ezer háztartás ellátásához elegendő.
Megújuló áramtermelésének kelet-közép-európai növekedésére a MET Csoport üzleti stratégiája központi elemeként tekint. A mostani tranzakcióval a MET tovább erősíti jelenlétét a bolgár megújuló piacon, miután az év elején már megvásárolta a 42 MW-os Black Sea Wind Park szélerőművet.