Újabb tagállam követel szigorítást az EU-tól a migráció megfékezése érdekében

Hírek2023. szept. 12.MTI

Szlovénia a megnövekedett migrációs nyomás miatt az Európai Unió (EU) külső határainak megerősítését kéri Horvátországtól, amiről Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter kedden telefonon egyeztetett horvát hivatali kollégájával Davor Bozinoviccsal - közölte a szlovén belügyminisztérium.

A növekedést mindenekelőtt a kelet-szlovéniai Brezice térségében észlelték - idézte a közlemény Poklukart, hozzátéve, hogy Szlovénia már eddig is fokozta a jelenlétét a térségben, és kiterjesztette a technikai megfigyelés alkalmazását.

Poklukar azt kérte Zágrábtól, hogy tegye ugyanezt, és ismételten felajánlotta segítségét a külső határok védelmében.

Bozinovic és Poklukar egyetértettek abban, hogy a fokozott határellenőrzés mellett az országok rendőri erőinek folyamatos szoros együttműködése is fontos az embercsempészet elleni küzdelemben.

A két miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU-nak többet kellene tennie a migráció visszaszorítása, illetve kezelése érdekében a származási országokban, és fokoznia kell az együttműködést a partnerországokkal.

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában több mint 36 ezer határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, közülük 34 ezret a horvát-szlovén határszakaszon. Ez közel háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában regisztrált illegális határátlépési kísérleteknek. A legtöbb migráns Afganisztánból, Marokkóból és Pakisztánból indult útnak. A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik (70 százalék), de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a délnyugat-szlovéniai Koper körzetében is.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Bosznia-Hercegovinába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Szlovénia elégedetlen azzal, ahogyan Horvátország védi határait, Ausztria és Olaszország pedig azzal, ahogyan Szlovénia teszi ugyanezt. Ljubljana attól tart, hogy Róma követni fogja Bécs példáját, és visszaállítja a határellenőrzést az olasz-szlovén határszakaszon. A szlovén sajtó szerint a nagyszámú tiltott határátlépések miatt már így is megromlott a két ország viszonya.