Újabb útra indul a hattonnás magyar vadászgép

Hírek2021. máj. 18.D.F.D.

Az MH Légijármű Javítóüzemben szolgáló honvédek egy látványos művelet keretében leemelték eddigi helyéről a kecskeméti körforgalmat őrző, közel 6 tonnás MiG-21-es vadászgépet. A szovjet nagyvasat elszállítják, hogy aztán felújítva, a kellő felületkezeléssel ellátva térhessen vissza a posztjára. Képeken a daru végén lógó repülő.

Újabb útra indul a kiszolgált MiG-21-es vadászgép, írja a Honvédelem.hu. A szóban forgó nagyvas Kecskeméten, a 44-es főút körforgalmában hirdeti évek óta a város repülős múltját és jelenét. 

MiG-21

Most a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató örömére gyönyörűen felújítják, hogy a következő években is ’’őrizhesse a közlekedési csomópont légterét’’.

MiG-21

Újra festik és felületkezeléssel látják el a vadászgépet

A patinás harci gépet az MH Légijármű Javítóüzemből érkező honvédek egy látványos művelet keretében daruk segítségével a földre emelték és innen szállítják majd el a 9606-os fedélzeti azonosítójelű repülőt a műhelybe, ahol a géptestet újra festik, és megfelelő felüleltkezeléssel látják el. Ennek során egy speciális UV -védelmet biztosító lakkréteget is kap majd.

MiG-21

Közel 6 tonnás a repülő amit most leemeltek

A légijármű mozgatása egyébként komoly feladat, mivel a REPTÁR Szolnoki Repülőmúzeum adatai szerint a MiG-21MF sugárhajtású, többfeladatú vadászgép (a szóban forgó gép is ehhez az altípushoz tartozik) szerkezeti tömege 5842 kg, tehát 3 – 4 átlagos személyautónak felel meg.

MiG-21

Igazi nagyragadozó volt

A valaha a magyar eget vigyázó szovjet repülőgép a maga korában igen potens égi vadász volt. Egy 23 mm-es gépágyú képezte az állandó fegyverzetét és egyszerre akár 4 rakétát volt képes szállítani az erre szolgáló felfüggesztési pontokon. Akár 18 ezer méteres magasságba is képes volt felszállni, és a végsebessége elérte a 2175 km/h-t.

MiG-21

Több mint húsz évig állt szolgálatban ez a típus 

Hazánk MiG-21MF-ből 50 darabot rendszeresített, melyek 1971 és 1997-között álltak hadrendben. (A MiG-21-es típusnak több alváltozata is volt, így azok műszaki adatai ettől valamennyire eltérhetnek, illetve az összes altípusból összesen természetesen több mint 50 darab volt rendszeresítve.)

MiG-21

(A képek forrása: Honvédelem.hu)