Újfent meghirdetésre került az ÉPÍTŐ program

Hírek2020. dec. 30.Növekedés.hu

Tizenkét milliárd forintos támogatási programot indít az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az építőipari ágazat termelékenységének, hatékonyságának növelésére – jelentette be Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. A nagysikerű ÉPÍTŐ-támogatási programot a kormány ötödik alkalommal írja ki, ezúttal kifejezetten azért, hogy a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt negatív hatását enyhítse.

Boros Anita kiemelte, hogy az ÉPÍTŐ-5 program célja az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása vissza nem térítendő támogatással, amivel javul a vállalkozások hatékonysága, és termelékenysége.
A program a kapacitáshiány csökkentésének érdekében kiemelten kezeli a képzések, továbbképzések támogatását is és a digitalizáció elterjedését az ágazatban.
Az államtitkár emlékeztetett, az építőipar kiemelkedő teljesítményt nyújtott 2019-ben. Idén pedig jól alkalmazkodott a járványhelyzethez, ennek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az év második felében folyamatosan javult az ágazat teljesítménye, így októberben már újabb 1,3%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, illetve májushoz képest összesen 11,8%-kal javult a termelés. Az építőipari termelés értéke októberben folyó áron 389,4 milliárd forint volt, mely az idei második legmagasabb érték. Ez az érték a 2015-ös év havi átlagainak másfélszerese a nyers adatok alapján.
Az ágazat továbbra is a munkaerő piac meghatározó szereplője, hiszen 2020 októberében több mint 368 ezren dolgoztak az építőiparban: 2020 január-júliusban mintegy 37 ezerrel nőtt az építőiparban alkalmazásban állók száma 2010 azonos időszakához képest.
Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány az építőipart továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti, ezért hirdették meg a Gazdaságvédelmi Akcióterv beruházási támogatásait, illetve a lakóingatlan-piacon a jövő év január elsejétől életbelépő támogatásokat. Ezek olyan gazdaságpolitikai intézkedések, amelyek az építőipari vállalkozásaink versenyképességét, a munkahelyek megvédését, és nem utolsó sorban a hazai építőipar további fejlődési lehetőségeit támogatják.
- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ágazat a gazdaságélénkítő programok és beruházások segítségével a járvány idején is vezető szerepet töltsön be, hiszen az elkövetkező években óriási mennyiségű infrastrukturális beruházást tervezünk, ehhez kíván a kormány segítséget nyújtani az ÉPÍTŐ-5 támogatási konstrukció kiírásával, célja annak támogatása, hogy az ágazat kellő kapacitással, megfelelő technológiai és infrastrukturális feltételekkel rendelkezzen  – mondta az államtitkár.
A támogatási program részletes tájékoztatója és a kiírás 2021 januárjában fog megjelenni a  www.kormany.hu  és a  www.emi.hu  felületén.